archív
StoryEditor

Pondelkový kick-off s Aďou Gogovou: Keď píšu médiá a značky o svete, nie je to to isté

05.12.2016, 08:22
Freelancerku nakopla v poslednom období jedna kampaň. Dosť silná na to, aby sme ju prehliadli.

Rok nám však priniesol mnoho prekvapení. Na Slovensku sa Ľudová strana Naše Slovensko na čele s banskobystrickým županom Mariánom Kotlebom dostala do parlamentu. Tri mesiace nato sa Briti vyjadrili v referende za výstup Veľkej Británie z EÚ.  Ďalším bol výsledok volieb v USA. Všetky udalosti boli spojené s medializáciou nenávistných vyhlásení. Ich najväčším inhibítorom je v poslednom čase vlna imigrácie.

Práve v čase Vianoc, čase pokoja, lásky, porozumenia a dobrej vôle je priestor sa opýtať prečo nám „vianočné“ prejavy ľudskosti chýbajú počas roka. Prečo sme prekvapení z negatívneho vývoja udalostí?

Média a verejná mienka
Média majú moc ovplyvňovať verejnú mienku. Sloboda slova však nezaručuje nezaujatosť, ktorá častokrát hraničí, alebo aj prekračuje prejavy neetického postoja.

Britskí aktivisti Stop Funding Hate na podklade prieskumu negatívnych vyhlásení v britskej tlači  vytvorili rebríček prvých troch titulov s najväčším počtom nenávistných vyhlásení, The Sun, Daily Mail a Daily Express a ich inzerentov, ktorí v nich „prespendujú“ najviac financií - John Lewis, Marks & Spencer and The Co-Operative Group. Stop Funding Hate vytvorili kampaň, ktorá mala prinútiť inzerentov nenakupovať tento reklamný priestor a tým donútiť  The Sun, Daily Mail and Daily Express k etickejšiemu správaniu.

Prezentácia hodnôt

Stop Funding Hate vytvorili spot prezentujúci prejavy dobrej vôle v úryvkoch Vianočných spotov značiek, ktoré týmto spôsobom prezentujú svoje hodnoty, postavených do opozitu s titulkami novín  podsúvajúcich nenávistné postoje, v ktorých tieto značky inzerovali. Spot bol „zavesený“ na YOU TUBE, následne masívne zdieľaný  na sociálnych sieťach. Čo následne viedlo k vyhláseniam spoločností nespolupracovať s inkriminovanými médiami, aby sa neznižovalo pozitívne vnímanie značky.

Sloboda slova a spoločenská zodpovednosť

Pravdou je, že existuje sloboda slova a nemali by sme ju nijako spochybňovať. Ale existuje aj deklarácia ľudských práv a rovnako aj spoločenská zodpovednosť. Práve zodpovednosť vedúca nielen k etickým hodnotám, ale aj trvalo udržateľnému rozvoju, z nás robí „lepších“ profesionálov a rovnako dáva značkám, pre ktoré vytvárame reklamné kampane, hodnotu. Média vytvárajú verejnú mienku. Reklama je mediálne umiestnená a každý spot, inzercia, kampaň v sociálnych médiách, prispieva k formovaniu verejnej mienky. Nielen zadávatelia reklamy ale aj tvorcovia samotní sú schopní pozitívne prispieť do tohto cyklu medzi potrebou a ponukou, ktorá blížiac sa k zodpovednému správaniu ľudí na tejto planéte, postupne opúšťa konzum.

Možno tieto riadky vnímať ako altruistické klišé, ale činy aktivistov ako Stop Funding Hate, niektoré víťazné práce prezentované na ADCE Awards, ... koniec koncov aj čerstvá nominácia Roberta Slováka na Creative Distinction Award 2016 potvrdzuje to, že sú tu aj takí, ktorí to ako klišé nevnímajú.

Tak nakopnite sa!

01 - Modified: 2017-06-27 10:52:27 - Feat.: - Title: Kick-off s Katkou Králikovou: Ráno pod desinu nejdem (alebo šport, zdravie, motivácia a práca) 02 - Modified: 2017-06-19 20:29:47 - Feat.: - Title: Kick-off s Máriom Poorom: Všade chcem byť prvý 03 - Modified: 2017-06-12 08:26:03 - Feat.: - Title: Kick-off s Petrom Baslíkom: Ráno mi stačia tri hodiny 04 - Modified: 2017-06-05 08:58:41 - Feat.: - Title: Kick off s Michalom Hornickým: Turistické atrakcie sú pre mňa nevyhnutné zlo 05 - Modified: 2017-05-29 13:14:48 - Feat.: - Title: Kick-off s Petrom Kačenkom: Kto budú ďalší Elvisovia?
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 22:40