TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Podmienky pre hromadné podujatia a reštaurácie sa sprísňujú. Od pondelka sú bordové ďalšie tri okresy

21.09.2021, 09:00
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Prísnejšie podmienky sa vzťahujú na kultúrne i hromadné podujatia, ale aj návštevy reštaurácií, múzeí či výstav.

Od pondelka sa sprísňujú opatrenia v iných ako zelených okresoch vzhľadom na aktualizáciu COVID automatu. Prísnejšie podmienky sa vzťahujú na kultúrne i hromadné podujatia, ale aj návštevy múzeí či výstav. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci súhrnu opatrení platných v zelených, oranžových, červených a bordových okresoch.

V prípade prevádzok a hromadných podujatí si môžu organizátori naďalej vybrať, v akom režime budú fungovať - teda základ, OTP alebo očkovaní.

Kultúrne a hromadné podujatia, ako aj návštevy múzeí, galérií a výstav, kde sú zaočkovaní všetci účastníci, sú bez kapacitného limitu. "Ak je účasť vyššia ako 1000 osôb, treba toto podujatie ohlásiť najneskôr 48 hodín pred začiatkom miestnemu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva," priblížil úrad.

Ak prevádzka v bordovom okrese funguje v režime základ, prevádzkar je povinný zaviesť tzv. seniorské hodiny. A to v dňoch pondelok až piatok od 9.00 do 11.00 h.

Zelené okresy

V zelených okresoch je maximálna povolená kapacita pre hromadné a kultúrne podujatia 50 percent na státie a 75 percent v prípade sedenia. Ak nie je možné určiť kapacitu, v režime OTP sa povoľuje najviac 5000 osôb v exteriéri a 2500 v interiéri. V prípade režimu základ môže byť v exteriéri maximálne 1000 a interiéri 500 osôb.

Reštaurácie a ostatné zariadenia verejného stravovania, rovnako ako hotely a ubytovacie zariadenia môžu v zelených okresoch fungovať bez kapacitného limitu. 

Oranžové okresy

V oranžových okresoch možno v režime OTP neobmedzene navštevovať múzeá, výstavy a prehliadky. Limitované ostávajú hromadné a kultúrne podujatia. Pre hromadné podujatia je v exteriéri povolená maximálne polovičná kapacita, v interiéri maximálne 25. Ak nie je možné určiť kapacitu, povoľuje sa najviac 1000 osôb v exteriéri a 500 v interiéri. Pre kultúrne podujatia v režime OTP platí limit 50 percent kapacity, do 500 osôb v interiéri alebo 1000 v exteriéri.

V režime základ je pri hromadných podujatiach povolené státie v exteriéri maximálne pre 100 a v interiéri pre 50 osôb. V prípade sedenia v exteriéri je povolené zaplniť maximálne polovicu kapacity (avšak do 200 osôb), v interiéri maximálne 25 percent (avšak do 100 osôb). V prípade kultúrnych podujatí možno zaplniť najviac 50 percent kapacity na sedenie (maximálne 250 sediacich osôb v interiéri alebo 500 v exteriéri). Rovnako možno zaplniť maximálne 50 percent kapacity v prípade státia (maximálne však 50 osôb v interiéri alebo 100 v exteriéri). Do múzeí, galérií a výstavných siení sú v režime základ povolené len individuálne prehliadky do počtu jedna osoba na 15 metrov štvorcových.

Ak sa reštaurácia v oranžovom okrese rozhodne fungovať v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19), na terase pre ňu limity stanovené nie sú, v interiéri však môžu pri jednom stole sedieť maximálne štyri osoby alebo len osoby z jednej domácnosti a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Rovnaké sú pravidlá aj pre režim "zaočkovaní". Ak sa reštaurácie rozhodnú nekontrolovať zákazníkov a púšťať bez výnimky všetkých (režim základ), vítať ich môžu len v exteriéri, pričom na terase môže byť maximálne desať osôb.

Hotely v oranžových okresoch majú zakázané otvoriť bez kontroly pre všetkých, avšak, ak si vyberú režim OTP alebo "zaočkovaní", môžu fungovať bez kapacitného limitu.

Červené a bordové okresy

V červených aj bordových okresoch je v režime OTP povolené organizovať hromadné podujatia pri naplnení maximálne štvrtiny kapacity. Pokiaľ nie je určená, v červených okresoch je povolených maximálne 150 a v bordových 50 osôb. Pri kultúrnych podujatiach možno naplniť maximálne polovicu kapacity, pričom v červených okresoch do 250 osôb v interiéri a do 500 v exteriéri.

V bordových môže byť v interiéri do 150 a exteriéri 200 osôb. V režime OTP sú v červených okresoch povolené hromadné prehliadky do desať osôb, v prípade bordových okresov sú povolené len individuálne prehliadky pre jednu osobu na 15 štvorcových metrov.

V režime základ je povolené organizovať hromadné podujatia pre najviac desať osôb v červených okresoch a pre najviac šesť osôb v bordových. Kultúrne podujatia sú v červených okresoch povolené do polovičnej kapacity, avšak do 50 sediacich osôb. Prehliadky múzeí, galérií a výstav sú povolené len individuálne s obmedzením jeden návštevník na štvorcový meter. V bordových okresoch sú pre režim základ tieto návštevy zakázané, rovnako ako organizovanie kultúrnych podujatí.

Ak chce reštaurácia v červenom okrese obslúžiť bez výnimky všetkých, otvoriť môže jedine cez okienkový predaj a rozvoz. Ak si vyberie režim OTP alebo režim "zaočkovaní", platia tu rovnaké kapacitné obmedzenia ako v oranžových okresoch.

Ak sa reštaurácia v bordovom okrese rozhodne vpustiť len zaočkovaných, vonku môže fungovať bez obmedzení, v interiéri môžu sedieť maximálne štyri osoby pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti a rozloženie stolov musí byť aspoň na dva metre od seba. Je tu tiež povolené konzumovať len posediačky.

Pri režime OTP je už v bordových okresoch povolené vítať hostí len v exteriéri, bez kapacitných obmedzení s rozostupom stolov aspoň na dva metre od seba. V režime "základ" je opäť povolený len okienkový predaj a rozvoz, pričom ÚVZ zdôraznil, že pri predaji jedál so sebou alebo cez donášku nie sú žiadne obmedzenia.

Ubytovanie v režime "základ" je zakázané, pre zaočkovaných tu však naďalej žiadne obmedzenia neplatia. Ak sa hotel v červenom či bordovom okrese rozhodne uplatňovať režim OTP, môže na jednej izbe ubytovať maximálne dve dospelé osoby alebo len členov jednej domácnosti.

Rozdelenie okresov podľa COVID automatu

V prvom stupni ohrozenia (červená fáza), je 27 okresov. V oranžovej farbe - v stupni ostražitosť je 44 okresov. V zelenej farbe, teda v stupni monitoringu, sú štyri okresy.      

  • V bordovej fáze sú okresy Bardejov, Krupina, Rožňava a Skalica.
  • V červenej fáze sú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Gelnica, Košice I - IV, Košice-okolie, Levice, Levoča, Martin, Poprad, Prešov, Revúca, Sabinov, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trenčín, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žilina a Zvolen.
  • V oranžovej fáze sú okresy Banská Bystrica, Bratislava I - V, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Šaľa, Senec, Sobrance, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom a Zlaté Moravce.
  • V zelenej fáze sú okresy Dunajská Streda, Medzilaborce, Pezinok a Poltár.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:24