StoryEditor

Mastercard chce umožniť platby úsmevom, kritici sa obávajú zneužitia dát

18.05.2022, 10:01
Autor:
ČTKČTK

Pilotný projek spustili v Brazílii. Ak sa technológia osvedčí, možnosť platiť za nákup pomocou biometrických údajov pridajú aj v USA, Európe či na Blízkom východe.

Americká platobná spoločnosť MasterCard spustila pilotný projekt, v rámci ktorého budú môcť držitelia jej kariet povoľovať platby cez otlačok prsta či úsmev. Prvých päť týchto systémov Mastercard umiestnila v supermarketoch v brazílskom Sao Paole, napísali americké médiá. Podľa spoločnosti je medzi držiteľmi platobných kariet veľký dopyt po používaní biometrických údajov pri platbách. Tieto technológie však zároveň čelia kritike kvôli obavám zo zhromažďovania a nakladania s veľmi citlivými osobnými údajmi.

Vďaka technológiám, ktoré pilotný projekt testuje, držitelia platobných kariet budú môcť autorizovať svoje platby v obchodoch odtlačkom prsta či snímkou tváre. Pre úhradu nákupu by tak napríklad stačilo usmiať sa na daný prístroj.

Aby mohli tento spôsob platenia držitelia kariet využiť, budú musieť najskôr zadať svoje biometrické údaje cez na to určenú aplikáciu a spárovať ich s konkrétnou platobnou kartou. Mastercard tak bude uchovávať vo svojich databázach údaje, ktoré analytici považujú za veľmi citlivé. Firma uviedla, že vytvorila rad postupov a štandardov, ktoré zaručia vysokú ochranu týchto informácií.

"Všetky prieskumy, ktoré sme urobili, nám ukázali, že spotrebitelia zbožňujú biometrické dáta," povedal šéf oddelenia kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Ajay Bhalla. Dodal, že až 70 percent zákazníkov chce mať možnosť uhradiť nákup za použitie svojich biometrických údajov.

Pilotný projekt Mastercard spustil v Brazílii. Ak sa technológia osvedčí, počíta s jej zavedením v USA, Európe či na Blízkom východe.

Využívanie biometrických údajov čelí dlhodobej kritike, napísal denník Financial Times. Organizácie na ochranu osobných údajov a ľudských práv varujú pred zhromažďovaním týchto citlivých informácií a ich zdieľaním bez povolenia používateľov.

Podobné technológie zavádzajú aj iné spoločnosti. Napríklad spoločnosť Amazon nainštalovala v niektorých svojich obchodoch prístroje, ktoré umožňujú povoliť platbu priložením ruky. Systém však vzbudil u skupiny amerických senátorov obavy z toho, ako reťazec nakladá s údajmi svojich zákazníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 00:58