StoryEditor

ADMA názor: Ako efektívne zbierať, selektovať a analyzovať dáta?

26.10.2022, 08:36

Zástupcovia digitálnych agentúr sa s nami podelili o svoje skúsenosti s tým, ako narábajú s dátami. 

Téma je to široká a preto v nej budeme pokračovať vo viacerých číslach Stratégií. Rubriku pripravujeme v spolupráci s Asociáciou digitálnych marketingových agentúr (ADMA).

Tomáš Malík, Performance & Media Strategist,

Zaraguza

image

Tomas Malik

Vždy záleží na tom čo sa má analyzovať a čo je hlavná otázka. Každý reklamný, prípadne analytický systém prezentuje dáta a metriky ináč, taktiež používajú rôznu atribúciu a ináč pristupujú ku cross-device spájaniu používateľov. Nie vždy je správne vyhodnocovať všetko v Google Analytics, najmä ak porovnávame first interaction formáty ako napríklad Facebook Traffic s last interaction formátmi ako napríklad Google Search a zase naopak, nemá zmysel porovnávať počet konverzií vo Facebooku s tými v Google Ads.

 

Robo Háger, Marketing & Relationship Director,

ui42 repudam Company

image

Robo Hager, ui42,

V ui42 radi pracujeme s veľkým množstvom dát, ideálne z viacerých už overených a zároveň nezávislých zdrojov. Zberu a čisteniu dát venujeme veľkú časť z celkového objemu práce.

Dbáme na ich relevantnosť pre presnosť a spoľahlivosť pri následnej selekcii, pričom individuálne pristupujeme k jednotlivým prípadom. Pracujeme so štatistickými odchýlkami, mediánom alebo pridávame špecifické premenné vzhľadom na biznis potenciál či preferencie klienta. Takto pripravené dáta sa ľahko analyzujú a sú rýchlym a presným podkladom kvalitných výstupov.

Filip Žitňanský, PPC Specialist,

SCR Interactive

image

Filip Žitňanský

Ak budeme brať do úvahy len dáta z performance kampaní, tak štandardne používame na ich zbieranie, selekciu a následné vyhodnocovanie Google Analytics. V ňom dáta kategorizujeme do špecifickejších prehľadov podľa stanovených KPI‘s s klientom. Prehľady vytvárame pri každom klientovi na mieru. Vďaka tomu vieme ľahšie odhaliť slabé a silné stránky projektu a zamerať naše sily tam, kde je to potreba.

Adam Halagan, Performance specialist,

Visibility

image

Adam Halagan, Visibility

Zber dát v digitále vykonávame štandardne prostredníctvom nastavení rôznych druhov meraní na webe. Vždy záleží od typu klienta, no prioritou je pre nás v tejto oblasti práca s Google Tag Managerom a Google Analytics. Správne nastavenia sú pre nás zároveň východiskom k analýze, keďže tak vieme zabezpečiť relevanciu dát. O to viac sa je tomu potrebné venovať od februára, kedy vošla do platnosti cookies regulácia. Kľúčom k efektívnej segmentácii a analýze dát je z môjho pohľadu práca s rôznymi druhmi reportov, prostredníctvom ktorých vieme dáta vizualizovať, čo nám pomáha k lepšiemu porozumeniu súvislostí.

Martin Kramár, Head of Online Performance,

MullenLowe GGK PROFERO

image

Martin Kramar

Vďaka dátam vieme kampane klientov lepšie zacieliť a optimalizovať. Dáta zbierame viacerými spôsobmi: Pomocou nasadených meracích kódov na webe, dátam s klientovho CRM systému, dátam tretích strán alebo dátam získaných analýzou sociálnych sietí. Kombináciou týchto dát vytvárame nové potenciálne publiká pre našich klientov, ktoré implementujeme do kampaní. Dôležité je neustále získané publiká optimalizovať. Ich analýzou vieme povedať či je naša kampaňová taktika správna, alebo ju treba vylepšiť.

 

Vladimír Cintula, Chief Digital strategist,

RIESENIA

image

Vlado Cintula

Pri e-commerce klientoch, ktorý využívajú našu platformu RSHOP, zbierame dáta o zákazníkoch a objednávkach priamo z našej platformy. Okrem toho využívame na segmentáciu zákazníkov nástroj Klaviyo a na profilovanie zákazníkov dáta od Digiseg-u. Dáta čerpáme aj z externých zdrojov - od Štatistického úradu SR až po Eurostat. Pre získanie dát o popularite produktov radi siahame po Heureka Sortiment reportoch. Dáta následne spracúvame do poznatkov u nás interne.

 

Andrea Miklová, Account team leader,

Performics

image

Andrea Miklová, Performics

V našej agentúre sa orientujeme na výkonnostný marketing a ecommerce. Na zber dát využívame nevyhnutnú kombináciu toolov Google Tag Manager, Google Search Console a Google Analytics, už aj GA4, prípadne Adobe Analytics. Samozrejme, na iné typy sledovaných cieľov je možné využívať aj špecifické nástroje ako Hotjar, Google Optimize a podobne. Následne je však dôležité nestratiť sa v množstve dát, ktoré nástroje poskytujú. Preto sa ich snažíme účinne selektovať a na základe cieľov online kampaní zdieľať tie dáta, ktoré majú pre biznis našich klientov hodnotu a zmysel. Aby sme predišli dátovej chybovosti, pristupujeme k automatizácii zberu a vyhodnocovaniu dát cez unikátne pohľady v Power Bi, ktoré vie poskytnúť komplexnejší pohľad alebo cez Data studia pripravené na mieru. Skvelú podporu pritom máme od nášho in house dátového tímu.

Matúš Szepeši, SEO/Data Specialist,

Promiseo

image

Matus Szepesi,

 

Zber dát v Promiseo závisí hlavne od zdroja údajov a požiadaviek klientov. Vyžívame API od Google, Facebook a pod., scrapujeme webové dáta s využitím Pythonu alebo Screaming Frog, prípadne exportujeme reporty z aplikácií. Selekcia následne prebieha prostredníctvom Excelu alebo dátových knižníc v Pythone. Analyzovanie dát prebieha buď znova v Exceli, alebo pri zložitejších štruktúrach a požiadavkách klientov v Microsoft Power BI, kde je možné dáta interaktívne zobrazovať a vyhodnocovať.

Samuel Sitáš, Content Marketing Strategist,

ContentFruiter

image

Samuel Sitas

Pri obsahových projektoch vždy vsádzame na úzky výber vhodných metrík aplikovaných vo vhodnom kontexte. V hľadáčiku máme čísla, ktoré nám poskytujú čo najdôveryhodnejší obraz o kvalite tvoreného obsahu a o tom, že plní svoj strategický účel a pracuje v prospech klienta. Popri sledovaní organického dosahu a angažmá na sociálnych sieťach patria medzi náš "bread-and-butter" v rámci platformy Google Analytics 4 kalkulované metriky miery prečítanosti článkov a interakcií s obsahom a CTA prvkami.

Ján Plišnák, Head of Media,

PS:Digital

image

Jan Plisnak, PS Digital

Dáta zbierame prostredníctvom cookies tretích strán, avšak vzhľadom na ich obmedzenia sa sústreďujeme aj na zber cez server (first party). Selekcia dát má niekoľko úskalí, príchod GA4 nás zvádza ukladať a zaznamenávať všetko - dáta sa môžu v budúcnosti zísť. Skúsenosť nás však naučila, že toľko dát nielenže nevyužijeme, ale vytvárajú v analytike chaos. Odporúčame si vytýčiť niekoľko primárnych a sekundárnych metrík a cieľov a na tie sa sústrediť a vyhodnocovať ich medzimesačne a medziročne.

 

 

 

 

01 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 02 - Modified: 2023-12-07 10:07:21 - Feat.: - Title: ADMA názor: Dokáže AI nahradiť kreatívu, dizajn či dokonca celý marketing? 03 - Modified: 2023-11-10 10:35:02 - Feat.: - Title: ADMA názor: Juniori a seniori si v agentúrach (ne)rozumejú 04 - Modified: 2023-10-16 08:30:34 - Feat.: - Title: ADMA názor: Značky majú svoje taktiky na brand safety, výber médií aj blacklist stránok 05 - Modified: 2023-08-02 06:57:26 - Feat.: - Title: Ktoré dáta rozhodujú pri výbere influencera? A prečo je stále najdôležitejší prirodzený obsah? (anketa Stratégií s členmi ADMA)
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 04:15