StoryEditor

Koniec Google Universal Analytics: Dobré rady, ako túto zmenu zvládnuť

23.05.2023, 14:12
  • Pokiaľ pracujete s nástrojom Google Universal Analytics, alebo sa doň aspoň občasne prihlásite, potom ste už určite postrehli výrazné upozornenie spojené s odpočítavaním dní, hodín a minút do konca spracúvania dát.
  • Odpočítavanie sa skončí 30. júna 2023 presne o polnoci.
  • Od 1. júla sa v Universal Analytics účtoch už nebudú zbierať ani vyhodnocovať žiadne nové dáta.
  • Vieme, čo sa presne stane a poradíme vám, ako sa na všetky tieto zmeny pripraviť. 

Pre všetky biznisy pracujúce aj v online prostredí to predstavuje hneď niekoľko výziev. Preto aj pokiaľ nepracujete s Google Analytics priamo, je dobré vedieť, čo asi môžete od 1. júla očakávať a aký vplyv to môže mať na váš biznis. V tomto článku sa pokúsim upriamiť pozornosť na tie najdôležitejšie výzvy a možné spôsoby, ako sa s nimi popasovať.

Čo sa presne stane 1. júla 2023?

Najprv si spresnime terminológiu. Universal Google Analytics je presne ten Google Analytics nástroj, ktorý ste (vy osobne, alebo vo vašej firme) používali doteraz. A používali ste ho už (pravdepodobne) pár rokov. Novým následníkom, ktorý ho nahrádza, je nová služba Google Analytics 4.

image

Blíži sa koniec Cookies tretích strán. Aké máme alternatívy a čo treba urobiť? (anketa Stratégií)

 

Google aktívne tlačí všetkých používateľov bezplatnej verzie Universal Google Analytics na prechod na novú verziu – Google Analytics 4 (skrátene GA4). Najneskorším dátumom, kedy by ste tak mali spraviť, je 30. júna 2023. Pretože od nasledujúceho dňa sa do Universal Analytics účtov prestanú posielať dáta. Vo všetkých reportoch uvidíte od tohto dňa už len nuly. (Ale aspoň historické dáta ešte zostanú nejaký čas dostupné – o tom však nižšie.)

Aké sú kľúčové rozdiely medzi Universal Google Analytics a jeho následníkom Google Analytics 4?

GA4 zbiera a vyhodnocuje dáta úplne iným spôsobom ako Universal Analytics. Bez toho, aby sme zachádzali do technických nuansí stačí vedieť, že neexistuje spôsob,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:27