StoryEditor

Slováci podľahli hamburgerom. Vlani si ich objednali viac ako pol milióna

26.05.2023, 11:42
Autor:
redred

28. máj je Medzinárodným dňom hamburgerov. Ľudia po celom svete si na tomto jedle pochutnávajú už viac ako sto rokov. Podľahli mu aj Slováci. Mestom s najväčším počtom objednávok tohto pokrmu na zákazníka je Banská Bystrica.

Z hamburgera, pôvodne skromného robotníckeho jedla, sa postupne stal svetový kulinársky fenomén. Ten v posledných rokoch stále viac boduje aj u Slovákov, ktorí si len v roku 2022 prevzali od kuriérov donáškovej platformy Wolt viac ako 600-tisíc hamburgerov.

image

Na snímke majiteľ stánku s hamburgermi na Jarnom pivnom festivale v Ružinove 8. mája 2023 v Bratislave. 

TASR
Ako ďalej vyplýva z dát Woltu, Slováci preferujú predovšetkým hovädzie hamburgery so syrom. Cheeseburgery tvoria takmer polovicu doručených objednávok. „Slováci burgre milujú a to vedia aj prevádzkovatelia reštaurácií. Hamburger totiž nájdete v ponuke až približne tretiny všetkých podnikov, ktoré doručujú cez Wolt,” hovorí Tomáš Beniak, generálny riaditeľ Wolt Slovensko.

Obrovská variabilita vládne aj v cenovej úrovni hamburgerovej ponuky. Aj keď ceny sa oproti minulému roku zvýšili o 20 percent, Slováci si môžu vybrať burger už od dvoch eur. Najvycibrenejšie hamburgerové špeciály potom stoja okolo 13 eur.

Súčasť životného štýlu

Medzi najviac rozvážané burgre patria dlhodobo tie z reťazcov McDonald’s a Burger King. Nezaostávajú však ani lokálne podniky, ako je slovenská sieť Regalburger, bratislavský Roxor či Quinsboro. Medzi ďalšie obľúbené podniky patrí košický Grange a Butcher‘sBits zo Žiliny.

image

Odporúčania obmedziť živočíšne tuky sú správne, ale nie preto, lebo sú bohaté na cholesterol.

„Slovensko pred pár rokmi zasiahol priam burgerový ošiaľ. To čo bolo dovtedy iba mäso v žemli sa stalo doslova ikonickým jedlom, za ktorým sa cestuje často aj celé kilometre a spájajú sa nám s ním mnohokrát pojmy ako zábava, priatelia, párty alebo aj nočný život,” hovorí Boris Halaj z Butcher’sBits a popisuje, aké majú Slováci preferencie: „so stúpajúcimi teplotami vyhľadávajú skôr ľahšie burgre – napr. s kuracím mäsom alebo vegetariánske varianty – naopak v chladných dňoch preferujú energeticky výdatnejšie hovädzie a bravčové burgre.”

image

Wolt infografika.

Jeden na takmer každý deň v roku

Na obľúbenosti burgerov na Slovensku sa zatiaľ zvyšovanie cien neprejavuje. Najvernejší fanúšik burgerov je z Banskej Bystrice a v roku 2022 si od kuriérov Woltu prevzal 320 hamburgerov. A práve Banská Bystrica je na Slovensku mestom s najväčším počtom objednávok tohto pokrmu na zákazníka.

Placka v žemli má viac ako 100 rokov

Kedy a ako presne hamburger uzrel svetlo sveta, nie je jasné. Podľa niektorých siaha jeho história až do 17. storočia. Vtedy sa v nemeckom Hamburgu tešili obľube placky z okoreneného mletého mäsa, ktoré sa podávali surové alebo ľahko opečené. Preslávili sa názvom „hamburský steak”. 

image

Slovenským mestom s najväčším počtom objednávok hamburgeru na zákazníka je Banská Bystrica.

V polovici 19. storočia tento pokrm nemeckí imigranti preslávili v Amerike, kde ho neskôr medzi dva plátky pečiva prvýkrát vložil  dánsky obchodník Louis Lassen. Na konci 19. storočia tak vznikol hamburger podobný tým dnešným. Veľkosť, tvar a spôsob prípravy štandardizoval v roku 1921 prvý americký fast–foodový reťazec s hamburgermi WhiteCastle. Vo veľkom sa hamburgery dostali na trh v roku 1940 vďaka otvoreniu prvej pobočky McDonald’s.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. apríl 2024 23:50