Z hamburgera, pôvodne skromného robotníckeho jedla, sa postupne stal svetový kulinársky fenomén. Ten v posledných rokoch stále viac boduje aj u Slovákov, ktorí si len v roku 2022 prevzali od kuriérov donáškovej platformy Wolt viac ako 600-tisíc hamburgerov.
Ako ďalej vyplýva z dát Woltu, Slováci preferujú predovšetkým hovädzie hamburgery so syrom. Cheeseburgery tvoria takmer polovicu doručených objednávok. „Slováci burgre milujú a to vedia aj prevádzkovatelia reštaurácií. Hamburger totiž nájdete v ponuke až približne tretiny všetkých podnikov, ktoré doručujú cez Wolt,” hovorí Tomáš Beniak, generálny riaditeľ Wolt Slovensko.Obrovská variabilita vládne aj v cenovej úrovni hamburgerovej ponuky. Aj keď ceny sa oproti minulému roku zvýšili o 20 percent, Slováci si môžu vybrať burger už od dvoch eur. Najvycibrenejšie hamburgerové špeciály potom stoja okolo 13 eur.
Súčasť životného štýlu
Medzi najviac rozvážané burgre patria dlhodobo tie z reťazcov McDonald’s a Burger King. Nezaostávajú však ani lokálne podniky, ako je slovenská sieť Regalburger, bratislavský Roxor či Quinsboro. Medzi ďalšie obľúbené podniky patrí košický Grange a Butcher‘sBits zo Žiliny.
„Slovensko pred pár rokmi zasiahol priam burgerový ošiaľ. To čo bolo dovtedy iba mäso v žemli sa stalo doslova ikonickým jedlom, za ktorým sa cestuje často aj celé kilometre a spájajú sa nám s ním mnohokrát pojmy ako zábava, priatelia, párty alebo aj nočný život,” hovorí Boris Halaj z Butcher’sBits a popisuje, aké majú Slováci preferencie: „so stúpajúcimi teplotami vyhľadávajú skôr ľahšie burgre – napr. s kuracím mäsom alebo vegetariánske varianty – naopak v chladných dňoch preferujú energeticky výdatnejšie hovädzie a bravčové burgre.” Jeden na takmer každý deň v rokuNa obľúbenosti burgerov na Slovensku sa zatiaľ zvyšovanie cien neprejavuje. Najvernejší fanúšik burgerov je z Banskej Bystrice a v roku 2022 si od kuriérov Woltu prevzal 320 hamburgerov. A práve Banská Bystrica je na Slovensku mestom s najväčším počtom objednávok tohto pokrmu na zákazníka.
Placka v žemli má viac ako 100 rokov
Kedy a ako presne hamburger uzrel svetlo sveta, nie je jasné. Podľa niektorých siaha jeho história až do 17. storočia. Vtedy sa v nemeckom Hamburgu tešili obľube placky z okoreneného mletého mäsa, ktoré sa podávali surové alebo ľahko opečené. Preslávili sa názvom „hamburský steak”.
V polovici 19. storočia tento pokrm nemeckí imigranti preslávili v Amerike, kde ho neskôr medzi dva plátky pečiva prvýkrát vložil dánsky obchodník Louis Lassen. Na konci 19. storočia tak vznikol hamburger podobný tým dnešným. Veľkosť, tvar a spôsob prípravy štandardizoval v roku 1921 prvý americký fast–foodový reťazec s hamburgermi WhiteCastle. Vo veľkom sa hamburgery dostali na trh v roku 1940 vďaka otvoreniu prvej pobočky McDonald’s.