StoryEditor

Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku

Sociálna sieť s modrým vtáčikom mala byť útočiskom rozumných diskusií, dnes zapína naspäť hoaxerov a neonacistov. A ani tí intelektuáli na nej nie sú práve výkladná skriňa. Ako to môže využiť nová aplikácia od Meta?

Čím viac „hlúpol“ Facebook, tým viac sa zdal budúcnosťou „inteligentných“ sociálnych sietí spolu s LinkedInom aj Twitter. Sociálna sieť, ktorá odjakživa úzkostlivo dbala na čistotu, efektívnosť a obsah komunikácie, sa stala útočiskom „intelektuálnejšej“ časti používateľov unavenej prázdnotou a primitívnosťou diskusií na Facebooku.

Aj Twitter stál pred výzvami, pri ktorých si vyberal, či zvládne svoju elitnú pozíciu, alebo klesne do rovnakého populistického hejterského bahna. Symbolom hodnotového usporiadania nadradeného komerčným záujmom sa však stalo zablokovanie účtu Donalda Trumpa dva dni po útoku na Capitol, ku ktorému Trump svojich stúpencov priamo vyburcoval.

Potom kúpil Twitter Elon Musk

Kúpa v apríli 2022 sa pre juhoafrického biznismena, dovtedy známeho vizionárskymi futuristickými projektmi, ukázala ako reputačná katastrofa. Nájsť medzi jeho následnými rozhodnutiami aspoň jedno správne je veľmi ťažké. Musk zrušil dovtedajšie bany a s argumentom slobody slova na sieť vrátil okrem Donalda Trumpa aj popredné účty neonacistov a hoaxerov – teda jedincov a organizácie, ktoré slobodu programovo a systematicky ničia.

Slávnym sa stal, naopak, jeho boj a nakoniec aj zákaz účtu zverejňujúceho krátke lety, ktoré Musk podnikal so svojim súkromným lietadlom a ktoré kazili jeho imidž spasiteľa ekologickej mobility. V súlade so slobodou slova veľmi nebol ani twitterovský zákaz publikovania linkov na konkurenčnú sociálnu sieť Mastodon, vyslovene fraškou hlasovanie o tom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-06 13:49:51 - Feat.: - Title: Štart vo veľkom štýle! Za 7 hodín si novú sociálnu sieť Threads aktivovalo 10 miliónov ľudí 02 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 03 - Modified: 2023-05-11 15:07:44 - Feat.: - Title: Hviezda Fox News dostala padáka, chystá vraj program na Twitteri 04 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie? 05 - Modified: 2022-12-02 15:04:16 - Feat.: - Title: Trendy 2023: Sociálne siete čaká rast videa aj podcastov
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 23:25