StoryEditor

Slováci búrajú mýty o alkohole, jednému hoaxu však stále vo veľkom veria

10.06.2024, 11:12
Autor:
redred

Mýtov o alkohole koluje napriek osvete stále dosť, aj keď sa zdá, že oproti minulým rokom sa situácia lepší. Najrozšírenejší mýtus o tvrdom a mäkkom alkohole je tiež na ústupe, momentálne ho prekonáva iný.

Celoslovenský kvíz Čo vieš o alkohole v predbežných výsledkoch potvrdzuje, že dlhoročné šírenie osvety o zodpovednom pití alkoholu prináša svoje ovocie. Kvíz je súčasťou edukačno-preventívneho programu Účet za nehodu, pod ktorým je podpísané občianske združenie Fórum pi s rozumom Slovensko (FPSR). Jedným z jeho cieľov je tiež vyvracanie neprávd o alkohole, rebríček ktorých ešte donedávna viedlo delenie alkoholu na mäkký a tvrdý. Časté ľudové delenie na tvrdý a mäkký alkohol je nezmyselné a vyplýva z neho ďalší mýtus o tom, že malé pivo je „menšie zlo“ než trebárs „panák“ vodky, vysvetľuje Tomáš Huba z občianskeho združenia.

image

Účet za enhodu.

Prvé výsledky pozitívne prekvapili

FPSR spolu s partnermi robí osvetu netradičnou formou: vyškolený promo tím vo vybraných podnikoch po celom Slovensku rozdáva návštevníkom fiktívne účty za nehodu so šokujúcou výškou takmer 100-tisíc eur, meria záujemcom množstvo alkoholu v dychu a zábavnou formou ich edukuje o rizikách jazdy pod vplyvom alkoholu. Súčasťou projektu je už spomínaný verejne prístupný online kvíz, motivujúci možnosťou zaujímavých výhier.

image

Doteraz najrozšírenejší hoax u ľudí už tak nezaberá.

Tento kvíz nám pomáha zistiť, aký prístup má slovenská verejnosť k zodpovednému pitiu alkoholu, aké má o tom vedomosti a ktorým hoaxom stále verí. Na základe výsledkov budeme následne vedieť adresnejšie komunikovať prevenciu nezodpovedného pitia alkoholu, preto je dôležité, aby sa dostal k čo najviac respondentom,“ približuje Tomáš Huba ciele online kvízu Čo vieš o alkohole. Ten je spustený od polovice mája a jeho prvé výsledky ukazujú zaujímavý fakt. „Zdá sa, že najrozšírenejší mýtus o rôznych pomeroch alkoholu v nápojoch bude prekonaný a to nás teší, pretože to potvrdzuje, že naša doterajšia práca mala zmysel,“ hovorí Huba.

image

Výsledky kvízu.

Podľa jeho slov však ešte stále však panuje ďalší mylný názor, že odbúranie alkoholu urýchli pitie vody alebo „poriadny základ“. „V kvíze respondentom zároveň vysvetľujeme, čo je pravda a prečo je mýtus mýtom, takže sa hneď dozvedia, že pitím vody ani mastným jedlom odbúranie alkoholu neurýchlia a aj to, čo skutočne pomáha,“ vysvetľuje Tomáš Huba.

image

Výsledky kvízu.

Kde ešte stretnete promo tímy?

Do projektu Účet za nehodu sa zapojili aj partneri Polícia SR, Nadácia Allianz, spoločnosť Tester.sk a digitálna taxislužba Bolt. Promo tímy stretnete v júni ešte 14. júna v Prešove a 15. júna v Košiciach. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. júl 2024 05:25