Monika Farkašová a Jakub Svetlík spolu s CEO Liquid Death Mikom Cessariom.
StoryEditor

Jakub Svetlík a Monika Farkašová: Cannes ovládol humor! A nielen vďaka skvelej slovenskej partii

28.06.2024, 13:08
Autor:
redred

Monika a Jakub súťažili v Young Lions 2024 v kategórii Media. Prečítajte si ich postrehy, zážitky aj odporúčania, na ktoré práce sa treba určite pozrieť. 

Festival v Cannes je udalosť, na ktorú sa  každoročne neuveriteľne tešíme, a poctivo sa na slovenské a aj to medzinárodné kolo pripravujeme. Okrem intenzívnych súťažných dní nás tento rok neskutočne potešil program festivalu. Od často nezáživných panelových diskusií sa posunul k nabitým prezentáciám, ktoré sršali pestrými insightami a zvučnými marketérskymi menami.

image

Jakub Svetlík a Monika Farkašová súťažia v kategórií Mediá

Mike Cessario, Orlando Wood, Jon Evans, Chris Symmes, Kenan Thompson, Greg Hahn - najväčšie spíkerské mená mali jednu vec spoločnú. Po minulé, takzvané postcovidové roky, bolo asi najčastejšie skloňovaním pojmom brand purpose, tento rok sme videli obrovský posun k “ľahším” témam. Humor ovládol najväčšie canneske pódiá, workshopové miestnosti aj každovečerné awards shows. Príjemnou zmenou bolo aj pridanie 16tich nových súťažných kategórií práve s fokusom na zábavu. 

image

Monika Farkašová s Adamom Kubalom.

A tú budeme potrebovať! Čakajú nás totiž krušné časy. Podľa prieskumov z WARC Média po prvý raz v histórii prekonajú výdavky na META tie do lineárnej TV, a tak bude možnosť zaujať publikum ešte ťažsia. V priemere je totiž ich pozornosť na historickom minime - v 85% prípadov pod 2,5 sekundy.

Čo s nami spíkri v Cannes zdieľali o humore?

Najlepšou prednáškou bola v tomto smere určite Entertain or Die od Liquid Death, ktorí sa na tvorbu reklám pozerajú ako na stand up. Ich zamestnanci aj náhodní okoloidúci aka kamoši či ľudia zo showbiznisu, píšu gagy a z nich si vyberú ten najlepší. Skrátka taká Saturday Night Live, but make it sell.

"Humor prehluší všetko ostatné. Humor je jedným z najlepších spôsobov, ako sa vysporiadať s drsnými vecami, ktoré sa vo svete dejú,” hovorí Kenan Thompson zo „Saturday Night Live“.

Vtipné reklamy sú zároveň jedny z najefektívnejších. Na túto tému porozprávali Greg Hahn, CCO Mischief, ktorý len za posledný rok vyhral 19 Effies a Nicole Parlapiano, CMO TUBI. Ich reklamy na striemovaciu službu spoločne zbúrali Super Bowl a stali sa najdiskutovanejšie v online priestore, a to všetko vďaka odvahe robiť zábavné veci a vzájomnej dôvere medzi klientom a agentúrou. 

A ktoré kampane sa oplatí z tohto ročníka vidieť?

Určite Doordash: all the ads, Adoptable od Pedigree, Lights out od Coors, CERAVE s Cerom. 

Treba si však všímať aj nenápadnejšie práce, ktoré nezískali zrovna Grand Prix. Tieto práce často reflektujú našu, slovenskú realitu s obmedzenými rozpočtami. Sú to práce pri ktorých sa pozriete na seba a poviete: Toto nás prečo nenapadlo? 

image

Slovenská výpravy si festival užívala.

Odporúčame pozrieť si veci ako See My Name, Ballboards, The F***ing car, Oatly in Paris, The Gaming Fridge, Aldidas, Sweat Side of Sponsorship, The Cushioning Route a mnoho ďalších. Viac nájdete napríklad na free databáze  https://lovetheworkmore.com/.

  Ak si teda máme z tohto ročníka odniesť len jednu myšlienku, tak je to táto: Robme vtipné kampane, zabávajme zákazníkov a oni nám to podľa najnovších dáta z festivalu oplatia na predajoch:). 

Young Lions

Monika a Jakub súťažili v Young Lions v kategórii Media. 

image

Kategória Media

Partnerom kategórie MEDIA súťaže Young Lions Slovakia 2024, ktorá je kvalifikačným kolom do medzinárodného kola Young Lions Competitions,  bola značka Telekom. 

01 - Modified: 2024-06-29 12:58:52 - Feat.: - Title: Veronika Rybárová: Festival v Cannes treba vidieť aspoň raz za život 02 - Modified: 2024-06-28 10:45:31 - Feat.: - Title: Marcel Kuľha: Z Cannes si odnášam globálnejší pohľad na brandžu. Nie je to len reklama 03 - Modified: 2024-06-21 15:44:47 - Feat.: - Title: Slovenskí Young Lions tento rok zostávajú v Cannes bez cien 04 - Modified: 2024-05-26 14:00:00 - Feat.: - Title: Young Lions 2024: Mladí levi išli v digitále výrazne out of the box 05 - Modified: 2024-05-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava Tourist Board o Young Lions 2024: Je to win-win spolupráca
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. jún 2024 09:02