Populárne Kávenky, Kakaové rezy a Vesna prešli zásadným rebrandingom.  
StoryEditor

To dobré pretrvá, ale adaptuje sa. Toto je príbeh rebrandingu najznámejších oblátok

Keď je tu niečo s nami 30, 40 alebo 50 rokov, znamená to, že je to dobré a, čo je ešte dôležitejšie, obľúbené. 

To je aj prípad legendárneho tria oblátok Kávenky, Kakaové rezy a Vesna od slovenskej Sedity, ktoré aktuálne postupne prechádza kompletným rebrandingom. Okrem DNA značky (pozicioning, brand identity) sa menili logá aj obalový dizajn.

Prečo bol rebranding potrebný? 

Kávenky, Kakaové rezy a Vesna sú tu s nami desiatky rokov. Počas tých si našli tisíce fanúšikov. Je tu ale jeden fakt: cieľová skupina starne, bolo treba pripraviť sa na budúcnosť a produkty priblížiť skupinám mileniálov a generácii Z. Spraviť ich atraktívnejšími práve pre tieto generácie, znovu ich výraznejšie spopularizovať, aby si ich do svojich zásuviek a skriniek kupovali aj oni, nielen ich starí rodičia. 

Dôležitá je rozpoznateľnosť, nie radikálna inakosť

Aby zostal produkt rozpoznateľný, obzvlášť v konkurenčne silnom segmente cukroviniek, musí si zachovať svoje tzv. dištinktívne odlišnosti. Na toto sme sa v Barney Studio pri práci pozerali ako na faktor číslo 1. Väčšina nákupov takýchto drobností totiž prebieha podvedome, a keby sa dizajn zmenil radikálne, zákazníci by mohli mať problém produkty nájsť na policiach supermarketov. A to by znamenalo pokles predaja, teda priamy opak toho, čo bolo cieľom tohto rebrandingu.

image

Autori rebrandingu známych sušienok vedeli, že musia zabezpečiť ich rozpoznateľnosť. Radikálna inakosť neprichádzala do úvahy.

Dôležité je vcítiť sa do role zákazníka

Na rebranding legendárnych produktov sa treba pozerať nie tak, “aby som spravil čo najväčšiu zmenu a získal som čo najviac ocenení”, ale tak, aby produkt zostal odlíšiteľným a unikátnym a vzrástli mu predaje. Radi to prirovnávame k Volkswagenu Golf – či si sadnete do 5. alebo 7. generácie, vždy tak nejako viete, čo kde je, hoci ide o úplne iné vozidlá. A dosiahnuť niečo podobné bolo aj cieľ rebrandingu známeho sladkého tria zo Serede. 

Dizajn je teda kompletne iný, nezostal kameň na kameni, avšak pri prvom pohľade ľudia produkty na prvú spoznávajú, čo znamená úspešné splnenie zadania.

Jedinečná identita pre každý produkt, vizuálne aj z pohľadu DNA

Tieto tri značky oblátok sa predávajú nielen na Slovensku alebo v Česku, ale prostredníctvom rôznych predajcov aj v zahraničí, napr. v USA alebo vo Veľkej Británii. Hoci sa receptúra rokmi nemenila, menia sa zvyky ľudí a tiež ich vkus. Každému z produktov sme preto dali jedinečný pozicioning, hodnoty a odlíšiteľnú “povahu”. Každý z produktov sa totiž hodí k inej životnej situácii a vychutnávame si ho pri robení iných činností. 

image

Pri dizajne nezostal kameň na kamene, ale zákazníci svoj obľúbený produkt stále spoznávajú.

Zmenou DNA značky a kompletne novou vizuálnou identitou tak vznikli produkty, ktoré tu s nami môžu bez problémov fungovať dlhé obdobie a získavať popularitu aj v cieľovej skupine mladších.

 

01 - Modified: 2024-04-16 12:53:20 - Feat.: - Title: Trendy v digitále: Všetci spomínajú AI, ale trh ovplyvnili aj nižšie budgety 02 - Modified: 2023-04-11 09:00:52 - Feat.: - Title: O úspechu banky rozhoduje digitál 03 - Modified: 2022-10-17 13:12:51 - Feat.: - Title: dotcom advertising sa mení na oh my DOT 04 - Modified: 2022-09-06 09:57:25 - Feat.: - Title: Rozuzlenie kampane s motívom čokolády. Ide o veľký rebranding známej značky
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. september 2024 13:31