StoryEditor

Case study: Revolúcia v 101 Drogéria. Vo firme sa mení takmer všetko

10.09.2024, 12:58
  • Nový názov, logo, vizuálna identita. No aj širší sortiment, úplne nové kategórie a kompletne prerobené predajne. 101 Drogéria prechádza zásadnými zmenami, najväčšími od svojho vzniku.
  • Na čom stoja a čo od nich očakávajú?
  • Prezradil marketingový riaditeľ Marek Koštrna a Anna Sabolová, spolumajiteľka spoločnosti stratégov Levosphere.

V známej slovenskej značke 101 Drogéria prebieha generačná výmena. Firma, ktorú v roku 1994 založil Emil Krajčík, postupne prechádza do rúk ďalšej generácie. Od minulého roku je generálnym riaditeľom jeho syn Matej, ktorý si postupne začal uvedomovať, že firma potrebuje zmeny, pretože stagnuje. Konkurencia v segmente je totiž obrovská, pribudlo viacero silno globálnych hráčov a 101-ka začala strácať dych. Aj preto sa pustili do hľadania strategického partnera, ktorý by im pomohol prenastaviť biznisovú a marketingovú stratégiu. V tejto case study sa pozrieme na to, ktoré zmeny spoločne s Levosphere urobili a aké priniesli výsledky.

Reklama im nestačila

101-ka vedela, že urgentne nepotrebuje masívnu reklamnú kampaň. Skôr tušili, že musia začať ešte omnoho hlbšie – pri produktoch aj cieľovej skupine. Toto od reklamných agentúr, ktoré sa prihlásili do tendra, nedostali, a tak pátrali ďalej.

„Marketér značky počul náš podcast a ozval sa, či by sme sa neprišli porozprávať. A my sme im rovno priniesli možnosti, ako nad bizinisom a marketingom rozmýšľať inak, ako pracovať s cieľovou skupinou a čo všetko sa dá zmeniť. Veľmi rýchlo sme sa dohodli na spolupráci,“ opisuje začiatky spolupráce senior strategička Levosphere Anna Sabolová. Potreba bola jasná: v rámci generačnej výmeny pretransformovať firmu – od produktov cez zákazníka až po cenotvorbu, značku nevynímajúc.

„Najväčší problém bol, že firma za posledných 10 rokov vôbec nereflektovala zmeny na trhu, zákazníckeho správania ani konkurencie. Išli si svoje a nevšímali si, že na trh vstúpila Teta, že dm má novú modernú komunikáciu a že zákazníci nakupujú inak. Jednoducho, fungovali presne tak ako na začiatku. Výsledkom bola stagnácia a pomalý pád,“ tvrdí Marek Koštrna, ktorý v roku 2023 nastúpil na pozíciu marketingového riaditeľa.

image

101 Drogéria

Dáta pritom ukazovali, že segment drogérie aj celá konkurencia rastie. Darilo sa to aj 101-ke, ale iba expanziou, teda otváraním nových predajní.

„Nerástla z hľadiska kategórií, veľkosti nákupného košíka alebo objemu predaja. Z dát bolo jasné, že na trhu, ktorý rastie, je veľký potenciál a niekde je problém. Zároveň sme vedeli, že ak sa nám podarí lepšie nastaviť sortiment a ceny, môže prísť k zásadnému rastu,“ hovorí Sabolová. „Ke...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
10. september 2024 13:43