StoryEditor

Ako chceli politici preraziť na Twittri a väčšina to vzdala. Fico napriek odhodlaniu už po piatich príspevkoch

25.09.2017, 15:05
Slovenskí politici to na Twittri vzdali. Výnimkou sú tí, pôsobiaci na medzinárodnej úrovni.

Slovenský prezident Andrej Kiska v pondelok na Twittri zablahoželal Angele Merkelovej k ďalšiemu víťazstvu v nemeckých parlamentných voľbách. Na sociálnej sieti, populárnej predovšetkým v Amerike a západnej Európe bol jediným zo slovenských politikov. 

Andrej Kiska má verifikovaný účet, ktorý založil v júni 2014. Dnes má takmer 84-tisíc followerov, používateľov, ktorí sledujú jeho príspevky. Pridáva ich relatívne pravidelne, no málo. Nepridal ešte ani sto.Takmer všetci ostatní politici a politické strany sa o komunikáciu na Twittri pokúšali, no časom to vzdali. 

Premiér Fico tweetoval len krátko. Účet @RobertFico založil v roku 2009 a nie je verifikovaný. Uverejnil na ňom len päť príspevkov a má o niečo viac, ako 1500 followerov. Jeden z piatich tweetov trojnásobného slovenského premiéra však pôsobil odhodlane. 

Oveľa lepšie nepochodila ani premiérova strana SMER-Sociálna Demokracia. Uverejnila 41 tweetov medzi februárom 2009 a marcom 2014, získala necelú päťstovku odberateľov. Príspevky sa venoval väčšinou propagácii predsedu strany, správcovia retweetovali aj príspevky kandidátskeho účtu v prezidentskej kampani - @Fico2014. Ten si získal len 265 followerov. 

Nízky počet tweetov je pochopiteľný, sociálnu sieť Twitter nepoužíva toľko Slovákov ako Američanov, Britov, či napríklad už aj Čechov. Aj Donald Trump si založil účet na začiatku roka 2009, dodnes na ňom publikoval skoro 36-tisíc príspevkov. Má 39,2 milióna followerov a schopnosť vyvolať celosvetové konflikty. Andrej Babiš je najpopulárnejší český politický účet na sociálnej sieti, má 338-tisíc followerov a takmer 1500 príspevkov. 

Ani slovenská opozícia nepoužíva Twitter ktovieako. Sloboda a Solidarita sa snažila, no pred časom to vzdala. Dobrovoľne.  

Zostala po nich na sociálnej sieti skupina takmer 2000 followerov a fotografia, ktorá ako keby príznačne demonštrovala ich vzťah k Twittru. 

Twitter.com

​Relatívne veľa tweetuje @RadoProchazka, nedávno oslávil tisíci tweet. Politike sa v poslednom čase venuje minimálne, viac príspevkov zdieľa a publikuje o športe, knihách, či seriáloch.

Andreja Danka ani Slovenskú Národnú Stranu sme na sociálnej sieti nenašli. Názvy účtov @AndrejDanko aj @DankoAndrej sú už obsadené, vyhľadávač v rámci Twittra nenašiel nič o SNS. Našiel však účet @MarianKotleba, založený pred dvoma rokmi. Nevyniká aktivitou, ani počtom followerov, medzi príspevkami, ktoré sa mu páčili je ale niekoľko kontroverzných postov. 

Politici pôsobiaci na medzinárodnej scéne používajú Twitter výraznejšie. Miroslav Lajčák, nový predseda Valného zhromaždenia OSN a minister zahraničných vecí má viac, ako 20 tisíc followerov a skoro 3 500 príspevkov. Maroš Šefčovič (MarosSefcovic), slovenský eurokomisár, používa sociálnu sieť denne, publikoval už viac ako 10-tisíc príspevkov. Odoberá ich 30-tisíc používateľov. Aktívny a po anglicky komunikujúci je aj minister financií, Twitter Petra Kažimíra dokonca viacerí citovali počas gréckej krízy. 

Lokálni politici takými číslami nedisponujú. Medzi aktívnych rýdzo slovenských politikov patria Pavol Frešo (@PavolFreso, skoro 850 tweetov), Ľudovít Kaník (@LudoKanik, 2600 tweetov), či Mikuláš Dzurinda (@MDzurinda, 589 tweetov, 6500 followerov). 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 17:10