Mafra/ Petr Topič
StoryEditor

V predvolebnej debate Českej televízie sa predstaví virtuálna moderátorka

05.10.2021, 10:15
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Umelá inteligencia bude moderovať predvolebnú diskusiu prvýkrát v histórii Českej televízie.

Do predvolebnej Superdebaty pozvala Česká televízia osem lídrov strán a hnutí. Vôbec prvýkrát v histórii predvolebných televíznych debát v Česku im však položí otázky, okrem moderátorky Světlany Witowskej, tiež umelá inteligencia.

„Virtuálna moderátorka dostala k dispozícii (volebné) programy strán, hnutí a koalícií týkajúce sa budúcnosti a digitalizácie, a tiež životopisy jednotlivých predsedov. Z nich vytvorila niekoľko otázok, ktoré sama položí hosťom Superdebaty,“ vysvetľuje zástupca šéfredaktora spravodajstva František Lutonský.

"Sú v nej tisíce kníh, celá Wikipédia z viacerých krajín. Ide o obrovské množstvo ľudských znalostí. V druhej časti sú politické reálie o našich kandidujúcich stranách a ich predstaviteľoch," približuje počítačový softvér Matylda jej autor a riaditeľ spoločnosti Alpha Industries Jan Tyl.

Okrem otázok od umelej inteligencie, ktorú spolu s Alpha Industries vyvíjali aj českí vedci v spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovej, bude moderátorka Světlana Witowská diskutovať s hosťami o zdražovaní potravín, daniach, bývaní či klíme. Chýbať nebudú ani témy spojené s pandémiou či zahraničnou politikou.

Vo voľbách do českej Poslaneckej snemovne by podľa posledného predvolebného prieskumu zvíťazilo hnutie ANO premiéra Andreja Babiša so ziskom 27,3 percenta hlasov. Na druhom mieste by sa umiestnila koalícia Spolu a po nej koalícia Pirátov a Starostov a nezávislých (STAN). Vládna Česká sociálnodemokratická strana (ČSSD) by sa do dolnej komory parlamentu nedostala.

Voľby do dolnej komory českého parlamentu sa budú konať v piatok a sobotu, 8. a 9. októbra. Dvojhodinovú diskusiu odvysiela v priamom prenose ČT1 a ČT24 v stredu 6. októbra od 20.00 hod.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 23:43