StoryEditor

Česká televízia prvýkrát ponúkne programy vytvorené len pre web

02.12.2021, 15:05
Autor:
ČTKČTK
ČT v decembri odštartuje novú generáciu iVysílání. Ponúkne aj prvé online programy.

Česká televízia budúci týždeň predstaví novú generáciu svojho online iVysílání, kde prvýkrát ponúkne programy vytvorené iba pre web. V budúcom roku platformu rozšíri pre smart zariadenia aj HbbTV. Podobnou cestou exkluzívneho obsahu len pre web sa v Česku vydala aj komerčná Nova so svojou platenou platformou Voyo.

„Prvú verziu iVysílání vysielala Česká televízia na prelome milénia, teda v čase, keď v Česku ešte neexistoval YouTube ani Facebook a Netflix poskytoval filmy iba na DVD. Za dvadsaťjeden rokov sa nám podarilo vybudovať archív 95-tisíc hodín relácií, ktorý je v rámci tuzemského prostredia unikátny nielen svojím rozsahom, ale aj svojím tematickým a historickým záberom,“ uviedol generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák. iVysílání podľa neho nazhromaždilo aj neduhy, ktoré sľúbil odstrániť nasadením novej platformy.

Prvá dokončená fáza rozsiahlej rekonštrukcie iVysílání, ktorú predstaví ČT v pondelok 6. decembra, prinesie používateľom popri premene dizajnu sprehľadnenie ponuky relácií v novom katalógu, ktorý bude členený podľa žánru, témy, základnej cieľovej skupiny a ďalších kategórií. Zmenami prešiel aj samotný prehrávač videí a novo bude web prispôsobený aj používateľom s rôznymi typmi znevýhodnenia, nevidiacim či slabozrakým, Pre nich bude iVysílání sprístupnené intuitívnym ovládaním cez klávesnicu a optimalizáciou pre hlasové čítačky.

Česká televize

​Nové formáty len pre web

Súbežne s vývojom platformy iVysílání sa ČT zamerala na vývoj nových formátov, ktoré budú exkluzívne dostupné iba na internete. „Je to pre nás skvelá príležitosť, ako priniesť zaujímavý obsah aj mladším alebo užšie zameraným diváckym skupinám, ako si vyskúšať nové formáty a technológie, alebo ako zapojiť tvorcov, s ktorými sme napríklad doteraz nespolupracovali. Ešte tento rok ponúkneme internetovým divákom cykly RapStory, Do divo a Kritika budúcnosti,“ dodal Dvořák.

Priestor v iVysílání dostane aj zahraničná tvorba určená výhradne pre online platformu. V decembri  diváci uvidia dve snímky – kanadskú fantasy Dom plný strachu a nemecko-taliansky film Momo natočený podľa predlohy Michaela Endeho, autora románu Nekonečný príbeh. Dvojicu titulov doplní súčasná dokumentárna séria z Dánska Sme svoji mapujúca prvý rok manželstva Sidsel a Christiana, páru narodeného s Downovým syndrómom.

„Spustením novej generácie iVysílání sa odkláňame od pôvodného technologického monolitu k novej komplexnej architektúre skladajúcej sa z desiatok rôznych mikroslužieb, ktoré budú riešiť účinne konkrétne menšie úlohy. V budúcnosti tak budeme efektívnejšie čeliť väčším špičkám návštevnosti a odbavovanie videa bude spoľahlivejšie,“ doplnil výkonný riaditeľ pre nové médiá Marek Doležel.

Aplikácie pre HbbTV a mobily

Na inovované iVysielanie predstavené v decembri nadviažu v priebehu nasledujúceho roku ďalšie technologické implementácie. Medzi nimi napríklad nová aplikácia pre HbbTV alebo aplikácia pre mobilné telefóny a platformy smart televízorov. Rekonštrukciu zakončí na záver budúceho roku možnosť individuálneho prispôsobenia iVysílání používateľom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 19:27