CinemArt
StoryEditor

Najviac nominácií na Oscara získal film Podoba vody, má ich trinásť

23.01.2018, 15:11
Autor:
ČTKČTK
Osem nominácií má Dunkirk a sedem Tri billboardy kúsok za Ebbingom.

Najviac nominácií na Oscara tento rok pripadlo snímke Podoba vody mexického režiséra Guillerma del Toro, získala ich trinásť. Film zabodoval okrem iného v kategóriách najlepší film a najlepší režisér.

Nominácie dnes v Los Angeles oznámila americká filmová akadémia. Prestížne ocenenie budú vyhlásené 4. marca.

​​Druhým najúspešnejším filmom čo do počtu nominácií je vojnová dráma Dunkirk, ktorá ich získala osem, a film Tri billboardy kúsok za Ebbingom, ktorý má šancu na slávnu zlatú sošku v siedmich kategóriách. Šesť nominácii získala snímka Najtemnejšia hodina.

Na najlepšieho herca ašpiruje predstaviteľ niekdajšieho britského premiéra Winstona Churchilla z Najtemnejšej hodiny, britský herec Gary Oldman. Konkurentmi mu budú Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.), Daniel Kaluuya (Uteč), Daniel Day-Lewis (Niť z prízrakov) a Timothée Chalamet (Daj mi tvoje meno).

V kategórii najlepšia herečka boli podľa očakávania nominované Frances McDormand (Tri billboardy kúsok za Ebbingom) a Saoirse Ronan (Lady Bird). Päticu nominovaných dopĺňajú Meryl Streep (The Post: Aféra v Pentagone), Sally Hawkins (Podoba vody) a Margot Robbie (Ja, Tonya).

V kategórii najlepšia kamera bola tento rok prvýkrát nominovaná žena, Rachel Morrison za rodinnú ságu zo 40-tych rokov Mudbound. Tento film má celkom štyri nominácie, okrem iného v kategórii najlepší adaptovaný scenár alebo herečka vo vedľajšej úlohe. V kategórii najlepšia kamera získal svoju už 14. nomináciu Roger Deakins (Blade Runner 2049), Oscara ale doteraz nikdy nedostal.

Slovenská republika nemá v súboji o Oscara za najlepší cudzojazyčný film svojho zástupcu, snímka Čiara sa nedostala do užšieho výberu Americkej filmovej akadémie. Rovnako do užšej nominácie nepostúpila ani česko-slovenská snímka Baba z ľadu v hlavnej úlohe s oceňovanou Zuzanou Kronerovou, ktorá zastupovala Českú republiku.

V pätici nominovaných snímok je napríklad čílska snímka Fantastická žena alebo maďarský film O tele a duši. Vypadol ale favorit, nemecko-francúzsky film Odnikiaľ režiséra Fatiha Akina, ktorý na začiatku januára získal Zlatý glóbus pre najlepší neanglicky hovorený film.

Hoci nominácie favoritov boli očakávané, dnešné vyhlasovanie prinieslo podľa agentúry AP i prekvapenia, napríklad nomináciu pre Denzela Washingtona. V kategórii najlepší herec naopak nebol nominovaný James Franco (The Disaster Artist). Herca pár dní pred uzavretím nominácií obvinilo niekoľko žien z nevhodného správania, čo podľa komentátorov mohlo jeho šance na súboj o Oscara ovplyvniť.

V kategórii herec vo vedľajšej úlohe bol za snímku Všetky prachy sveta nominovaný Christopher Plummer, ktorý vo filme nahradil Kevina Spaceyho, obvineného zo sexuálneho obťažovania. Plummer sa do natáčania zapojil dodatočne len mesiac pred jeho uvedením do kín.

Najväčším prekvapením je podľa AP ale úspech snímky Niť z prízrakov režiséra a scenáristu Paula Thomasa Andersona. Film uspel v kategóriách najlepší herec, najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, najlepšia snímka i réžia. Nečakalo sa ani to, že v nomináciách prerazí vojnový film Dunkirk, ktorý hollywoodské filmové ceny míňali. Dunkirk bodoval prevažne v technických kategóriách.

01 - Modified: 2018-01-24 18:59:34 - Feat.: 0 - Title: Zlaté maliny 2018: Anticenu môže získať päť filmov, medzi nominovanými sú aj herecké esá 02 - Modified: 2018-01-24 07:50:37 - Feat.: 0 - Title: Oscar 2018: Vlaňajší škandál so zlými obálkami sa už nesmie opakovať. Organizátori prijali prísne opatrenia 03 - Modified: 2018-01-17 18:11:44 - Feat.: 0 - Title: Najviac nominácií na Českého leva má Baba z ľadu a Po strništi bos
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:55