Forum Film
StoryEditor

V oscarovom semifinále je nová bondovka či Duna. Slovenský nominant sa do užšieho výberu nedostal

22.12.2021, 13:15
Autor:
TASRTASR
Noví držitelia Oscarov budú známi v nedeľu 27. marca 2022.

Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) zverejnila užší zoznam filmov kandidujúcich na ocenenie Oscar na budúcoročnom 94. ročníku udeľovania prestížnych filmových cien. Do výberu sa dostala nová bondovka či sci-fi film Duna. Informáciu priniesla agentúra DPA a americká televízna stanica ABC.

Akademici tvorili užší výber filmov v desiatich kategóriách. Nasledovať bude hlasovanie členmi akadémie, ktorého výsledkom bude februárové vyhlásenie finálnych nominácií na Oscara. Slávnostné odovzdávanie Cien Akadémie je naplánované na nedeľu 27. marca v hollywoodskom multifunkčnom komplexe Dolby Theatre.

Film o agentovi 007 Nie je čas zomrieť sa objavil v užšom výbere až v piatich rôznych kategóriách: mejkap a účesy, hudba, filmová pieseň, zvuk aj vizuálne efekty. Do štyroch kategórii sa prebojovalo sci-fi dielo Duna, v ktorom hlavnú postavu stvárnil Timothee Chalamet.

Ďalšie kategórie boli celovečerný dokumentárny film, krátky dokumentárny film, medzinárodný celovečerný film, krátky animovaný film a krátky hraný film.

Do kategórie najlepší medzinárodný celovečerný film za Slovensko vybrala Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) snímku režiséra Petra Kerekesa Cenzorka. Tá sa však do užšieho výberu nedostala. Film rozpráva príbeh z jednej z odeských ženských väzníc.

Viackrát sa v užšom výbere objavil aj film Belfast, kde hral hlavnú úlohu Jamie Dornan, či nový Spider-Man Bez domova, kde hlavnú postavu stvárnil Tom Holland. Do výberu za vizuálne efekty sa dostali aj ďalšie "marvelovky", medzi nimi Čierna vdova či Eternals s Angelinou Jolie.

Do užšieho výberu na najlepšiu pieseň sa dostali skladby od Billie Eilish, Beyoncé či Ariany Grande.

AMPAS je celosvetová komunita združujúca viac ako 10-tisíc umelcov. Tých po zostavení užšieho výberu čaká hlasovanie, ktorého výsledkom budú jednotlivé nominácie. Každý umelec pritom hlasuje vo svojej kategórii. Herci teda budú hlasovať z vybraných filmov za najlepšiu hereckú úlohu a tak podobne. Za najlepší film hlasujú všetci umelci.

Minulý ročník udeľovania Cien Akadémie bol pre koronavírusovú pandémiu odložený o dva mesiace.

01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:53