Robert FicoTASR
StoryEditor

Reakcie zahraničných médií: Fico považuje Slovákov za hlupákov

15.03.2018, 09:26
Autor:
ČTKČTK(pš)(pš)
Na Slovensku napriek rezignácii premiéra Roberta Fica zostáva všetko po starom.

Po náročných politických rokovaniach, ako aj potom ako Robert Fico oznámil svoju možnú demisiu, ale s podmienkami, priniesol nemecký portál Die Welt komentár s titulkom: Fico považuje Slovákov za hlupákov.  V texte odznelo niekoľko tvrdení o súčasnej politickej situácii na Slovensku a Robertovi Ficovi. Pozrime sa na tie najdôležitejšie.

  • To, že premiér Robert Fico oznámil svoju rezignáciu, znelo najskôr ako senzačný vývoj, avšak v skutočnosti je to zlý vtip. Dôvodom je,  že rezignácia, ktorú premiér ponúkol prezidentovi Andrejovi Kiskovi, obsahuje dve kruté podmienky. Po prvé, že vládna strana si určuje Ficovho nástupcu a po druhé, že nebudú nové voľby. Jednoduchým jazykom by to znamenalo, že na Slovensku všetko zostáva rovnaké napriek všetkým korupčným škandálom, ktorými sa vláda zaoberá.
  • Fico namiesto toho, aby prevzal zodpovednosť, sa snaží tlačiť na prezidenta Kisku, ktorý po vražde Kučiaka a Kušnírovej skutočne vyzval na politické dôsledky. A na koaličného partnera Most-Hid. Táto strana musí teraz urobiť  ťažké rozhodnutie: buď bude súhlasiť s Ficovou ponukou a zostane pri moci alebo sa zaviaže k novému začiatku v krajine.
  • Plán Fica bude fungovať len ťažko. Kiska musí zistiť, či či ľudia, ktorí sú dnes proti korupcii a vláde, budú s odchodom Fica spokojní. Vzhľadom na rastúci hnev ľudu, je to ale ťažká predstava.
  • Robertovi Ficovi ide dnes oveľa, ako to, že príde iba "o prácu". Ide o jeho povesť. Demoštranti dnes vyžadujú nielen niekoľko kozmetických procedúr, ale operáciu otvoreného srdca. A to zahŕňa aj preverenie minulosti. Osvietenosť, nezávislé vyšetrovanie a súdne rozhodnutia.

O stredajšej ponuke Roberta Fica rezignovať informovali aj médiá v Británii. Podľa britského portálu The Telegraph protivládne protesty na Slovensku pripomínajú zamatovú revolúciu z roku 1989, ktorá ukončila éru komunizmu v Československu.

"Fico bojuje o politické prežitie. Sú tu paralely so zamatovou revolúciou. Súčasná (slovenská) vláda úplne stratila kontakt s realitou rovnako ako komunistický režim nepochopil, čo sa dialo v roku 1989," citoval britský server politologičku Soňu Szomolányiovú z Univerzity Komenského v Bratislave.

Britský server pripomína, že slovenská vláda funguje v krízovom móde od februárovej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. The Telegraph ďalej poukázal na Ficovo dlhé pôsobenie v politike v čase stabilnej ekonomickej situácie a očakávaného štvorpercentného hospodárskeho rastu v tomto roku.

Denník The Guardian upozornil, že malá koaličná strana Most-Híd tlačí na predčasné voľby. Fico to však zatiaľ odmietal s tým, že ak sa dostane k moci súčasná opozícia, nastane chaos.

01 - Modified: 2021-06-14 18:26:57 - Feat.: - Title: Vražda Jána Kuciaka: Televízie budú dianie na súde monitorovať v mimoriadnych reláciách 02 - Modified: 2019-11-22 19:08:12 - Feat.: - Title: Medzinárodná organizácia poskytne vybraným médiám dáta k vražde Jána Kuciaka 03 - Modified: 2019-02-18 16:29:38 - Feat.: - Title: Reportéri bez hraníc: Máme obavy z politického zasahovania do vyšetrovania Kuciakovej vraždy 04 - Modified: 2018-11-06 10:35:20 - Feat.: - Title: V Nemecku ocenili Jána Kuciaka. Udalosti sa zúčastnila aj kancelárka Merkelová 05 - Modified: 2018-10-22 09:36:06 - Feat.: - Title: Ká ako Kuciak, Ká ako Kočner. Relácia Reportéri sa bude venovať vražde novinára
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 22:12