Nový čas
StoryEditor

Nový Čas nepravdivo napísal, že nezvestného Jozefa roztrhala šelma

12.05.2018, 13:15
Autor:
(pš)(pš)
Príčina jeho smrti bola nakoniec iná.

Nový Čas uverejnil najskôr informáciu o tom, že nezvestného Jozefa, ktorého hľadali v Strážovských vrchoch už niekoľko dní, napadol medveď. Titulok správy znel: "Príšerná smrť Jozefa, roztrhala ho divoká šelma: Záchranárom sa naskytol hrôzostrašný pohľad!"

Pod článkom sa okamžite rozvírila diskusia o tom, ako nebezpečné je v tomto období stretnúť medveďa, ako sú medvede premnožené a podobne. Neskôr Nový Čas vydal ďalšiu správu, v ktorej priniesol úplne rozdielnu informáciu, a síce: "podľa predbežných výsledkov súdnej pitvy, ktorá bola vykonaná v Ústave súdneho lekárstva Martin, neboli zistené také poranenia na tele nebohého, ktoré by svedčali o útoku inej osoby, alebo zvieraťa," napísal denník na webe.

S najväčšou pravdepodobnosťou príčinou smrti 41-ročného turistu bola mozgová smrť v dôsledku tupého úrazu hlavy, ktorý utrpel pádom z výšky v členitom horskom teréne, napísal ďalej denník.

O prípade dohrýzeného mŕtveho turistu písal aj webový portál denníka Plus jeden deň. Ten v titulku píše: "Mŕtvemu turistovi Jozefovi medveď dohrýzol celú tvár: Čo robiť, ak túto šelmu stretnete na výlete v lese?"

V perexe portál píše o tom, že zatiaľ nie je jasné, "či skonal po útoku medveďa, alebo ho šelma napadla až potom, čo zomrel."  A to napriek tomu, že v texte ďalej zverejňuje vyjadrenie policajnej hovorkyne, že "s najväčšou pravdepodobnosťou príčinou skonu turistu bola mozgová smrť v dôsledku tupého úrazu hlavy, ktorý utrpel pádom z výšky."

Informácie, ktoré šíria médiá a týkajú sa stretnutí človeka s medveďom, sú vždy citlivé na podanie. Pokojne môžu spôsobiť paniku, ktorá je v prípade, že ide o neoverenú informáciu - hoax, úplne zbytočná.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:45