Mark ZuckerbergReuters
StoryEditor

„Jednou z priorít je zabezpečiť, že zabránime miešať sa do volieb," sľúbil Zuckerberg včera kongresu

23.05.2018, 10:20
Autor:
ČTKČTK
Firma preto napríklad do konca roka na viac ako 20.000 zdvojnásobí počty ľudí, ktorí pracujú práve v oblasti zabezpečenia.

Zakladateľ a šéf Facebooku Mark Zuckerberg sa včera podvečer v Bruseli na stretnutí s vedením europarlamentu ospravedlnil za to, že firma neurobila dosť pre to, aby zabránila zneužívaniu sociálnej siete. Zmienil sa o fenoméne "fake news", teda o rýchlo sa šíriacich vymyslených správach, o snahách ovplyvňovať voľby v iných krajinách aj o zneužívanie osobných údajov používateľov Facebooku.

„Nevideli sme našu zodpovednosť dostatočne široko. Bola to chyba a ospravedlňujem sa za ňu," povedal Zuckerberg na konanie, ktoré bolo mimoriadne vysiealané naživo.

Urobiť potrebné zmeny podľa neho bude nejaký čas trvať. „Som odhodlaný urobiť to dobre a prísť s potrebnými investíciami, ktoré sú potrebné, aby boli ľudia v bezpečí," vyhlásil Zuckerberg. To je podľa neho pre Facebook vždy významnejšie ako maximalizácia zisku.

Firma preto napríklad do konca roka na viac ako 20.000 zdvojnásobí počty ľudí, ktorí pracujú práve v oblasti zabezpečenia.

Šéf Facebooku však tiež vedeniu europarlamentu pripomenul, že nástroje, ktoré sieť ponúka, využívajú milióny Európanov napríklad k tomu, aby dali vedieť, že sú v poriadku po teroristických útokoch.

Predseda europarlamentu Antonio Tajani na úvod stretnutia upozornil, že za rok sa uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu. Občania EÚ chcú podľa neho mať istotu, že sa ich nikto nepokúsi ovplyvňovať.

Šéf Facebooku vrcholného predstaviteľa európskych politických skupín uistil, že spôsob, akým sa Rusku podarilo v roku 2016 ovplyvniť prezidentské voľby v USA, už v roku 2019 vo voľbách do EP ani v iných voľbách možný nebude.

„Je to jedna z našich hlavných priorít. Zabezpečiť, že zabránime každému miešať sa do volieb ako to mohli urobiť Rusi v amerických prezidentských voľbách v roku 2016," sľúbil Zuckerberg.

Lepšie programy využívajúce umelú inteligenciu podľa neho dokážu lepšie odhaľovať falošné užívateľské účty, a zvýšiť sa má transparentnosť postupov Facebooku. V USA sa podľa neho firma v roku 2016 zameriavala skôr na obranu pred klasickým počítačovým pirátstvom než na snahy ovplyvniť voľby.

Zuckerberg pritom pripomenul prácu, ktorú ľudia zo spoločnosti urobili okolo volieb vo Francúzsku, kde bolo v spolupráci s úradmi nájdených a odstránené cez 30.000 účtov, či kooperáciu s nemeckou volebnou komisiou pri voľbách v roku 2017. S víťazom prezidentských volieb vo Francúzsku Emmanuelom Macronom by sa mal šéf Facebooku stretnúť v stredu.

Komisárka pre spravodlivosť Věra Jourová na Zuckerbergove vystúpenie reagovala slovami, že išlo o prvý krok k obnoveniu dôvery v spoločnosť. „Ale musí prísť ďalšie. Musíte zabezpečiť, aby sa podobné veci neopakovali," poznamenala s pripomienkou škandálu okolo zneužitia dát používateľov Facebooku spoločnosťou Cambridge Analytica. Kauza sa týkala tiež bezmála troch miliónov občanov krajín EÚ. Jourová dodala, že vyšetrovanie v EÚ aj v USA bude ďalej pozorne sledovať.

Zuckerberg, ktorý už kvôli škandálu so zneužitím dát spoločnosťou Cambridge Analytica vystupoval v americkom Kongrese, včera vedenie EP pripomínal, že firma v Európe platia dane, bude tento rok zamestnávať okolo 10.000 ľudí, má na kontinente otvorených niekoľko datacentier a ďalšie plánuje.

Niektorí z lídrov europarlamentných frakcií v diskusii upozorňovali napríklad na de facto monopolné postavenie Facebooku na trhu a pýtali sa, či je firma ochotná podriadiť sa striktnejšie regulácii. Zuckerberg kontroval poznámkou, že dôležité je predovšetkým, ako bude daná regulácia kvalitná.

Šéf Facebooku v europarlamente vystupoval len pár dní pred tým, ako v EÚ začne platiť nové a prísnejšie nariadenie o ochrane osobných údajov, označované skratkou GDPR. Podľa Zuckerberga, ktorý už skôr nové  pravidlá uvítal, bude Facebook zmeny plniť už od prvého dňa.

01 - Modified: 2018-05-21 19:38:53 - Feat.: 0 - Title: Dnešné stretnutie europoslancov s Zuckerbergom sa bude vysielať naživo 02 - Modified: 2018-05-22 18:58:15 - Feat.: 0 - Title: Zuckerberg vysvetľoval prešľapy Facebooku
01 - Modified: 2021-04-30 10:22:44 - Feat.: - Title: Facebook takmer zdvojnásobil štvrťročný zisk, narástla aj používateľská základňa 02 - Modified: 2020-06-29 07:05:56 - Feat.: - Title: Šéf Facebooku prišiel kvôli bojkotu reklamy o 7,2 miliardy dolárov 03 - Modified: 2020-03-16 08:57:36 - Feat.: - Title: Zuckerberg spustil zbierku pre WHO. Prispievať je možné prostredníctvom Facebooku 04 - Modified: 2019-06-12 09:12:12 - Feat.: - Title: Na Instagrame je falošné video s Zuckerbergovým prejavom 05 - Modified: 2019-04-25 09:10:55 - Feat.: - Title: Zuckerberg stavia na princípoch súkromia a bezpečnosti. Cieľom je vytvoriť digitálnu obývačku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:03