Jedna zo striel vypálených počas víkendového konfliktu dopadla neďaleko mesta Kunejtra na juhozápade Sýrie.Reuters
StoryEditor

Ruská televízia dostala vo Francúzsku výstrahu za neobjektívne správy

29.06.2018, 11:03
Autor:
ČTKČTK
Televízia skresľovala spravodajstvo zo Sýrie.

Francúzska rada pre audiovizuálne vysielanie CSA dnes varovala pobočku ruskej televízie RT France pred neobjektívnym poskytovaním spravodajstva. Regulátor, ktorý môže v krajnom prípade odobrať médiám vo Francúzsku vysielaciu licenciu, k výstrahe zatiaľ neuložil žiadnu pokutu.

CSA reagovala konkrétne na aprílové spravodajstvo francúzskej mutácie RT o útoku chemickými zbraňami v občianskou vojnou zmietanej Sýrii. Uviedla, že RT neinformovala svojich divákov dostatočne poctivo a presne a nezaistila potrebnú "rozmanitosť názorov" v spravodajstve. 

RT spochybňovala, že k útoku vôbec došlo, a obviňovala miestnych povstalcov z toho, že udalosť naaranžovali. Tiež jej preklad v titulkoch sa nezhodoval s arabskými výpoveďami svedkov.

CSA poznamenala, že v spravodajstve došlo k "výraznej nerovnováhe" v tak citlivej téme.

RT vysielanie vo francúzskom jazyku je od konca minulého roka k dispozícii televíznym predplatiteľom francúzskej telekomunikačnej skupiny Free, ostatní traja operátori ho nesprostredkovávajú. K dispozícii je tiež na internete a prostredníctvom satelitu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron už počas minuloročných volieb RT obvinil zo snahy o ich ovplyvňovanie a z šírenia dezinformácií.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:30