TV JOJ
StoryEditor

Dôvera sa sťažuje na JOJ-ku. Podľa poisťovne zneužíva príbeh malého Adama

29.06.2018, 17:02
Autor:
(pš)(pš)
Televízia tvrdí, že poisťovňa nechcela uhradiť Adamkovi s raritnou chorobou liečbu a svoj postoj zmenila až po odvysielaní reportáže.

Zdravotná poisťovňa Dôvera na svojej internetovej stránke zverejnila príspevok, v ktorom nesúhlasí s reportážami, ktoré vysielala televízia JOJ. Podľa Dôvery "televízia JOJ svojimi reportážami o malom Adamkovi opakovane dezinformovala svojich divákov. Podsúva im, že zdravie malého Adamka bolo ohrozené údajným nekonaním zo strany našej poisťovne. Ide o ničím nepodložené výmysly," píše sa v príspevku zdravotnej poisťovne. 

Vo vyhlásení Dôvery sa ďalej píše, že "malý Adamko vďaka našej spolupráci s jeho ošetrujúcimi lekármi dostáva unikátny liek, ktorý sme riadne a včas schválili. Pripomíname, že išlo o neštandardnú situáciu, takýto liek ešte žiaden iný pacient na Slovensku doposiaľ nedostal a slovenské zdravotníctvo s ním nemá žiadne skúsenosti." 

Zdravotná poisťovňa má na mysli príspevky reportéra TV JOJ Rastislava Striška, ktorý pripravoval reportáže o malom Adamovi. Ten ako jediný Slovák trpí raritnou chorobou, takzvaným Margiho syndrómom.

Televízia JOJ v reportáži odvysielala stanovisko poisťovne Dôvera, v ktorom poisťovňa liek pre Adama zamietla z dôvodu, že "liek nie je uvedený v Zozname kategorizovaných liekov a zdravotná poisťovňa ho neuhrádza z prostriedkov verejného zdravotného poistenia."

V reportáži hovorí redaktor o tom, že stav Adamka je vážny a lieky pre svoju chorobu nevyhnutne potrebuje. Z reportáže sa dozvieme aj to, že poisťovňa po odvysielaní reportáží v TV JOJ svoj postoj zmenila a Adamkovi drahé lieky uhradí.

Zaujímalo nás, v čom išlo podľa Dôvery o neštandardnú situáciu, o ktorej hovorí poisťovňa na svojej stránke. Branislav Cehlárik, PR manažér Dôvery, vysvetľuje: "Dôvera schvaľovala liek, aký nebol na Slovensku ešte poskytnutý žiadnemu pacientovi. Na jeho schválenie bolo potrebné doplnenie štandardnej zdravotnej dokumentácie. V súčinnosti s ošetrujúcou lekárkou sme to celé zvládli bez akéhokoľvek ohrozenia zdravia malého pacienta."

Cehlárik je toho názoru, že "redaktor TV JOJ namiesto seriózneho informovania o prípade malého Adamka hľadal senzáciu. Nestaviame sa proti medializácii, no televízia JOJ celý postup našej poisťovne interpretovala tak, aby nás mohla nepodložene očierniť. Doslova zavádzala svojich divákov, spomenieme dva príklady. Podľa televízie sme vraj prehodnotili náš postoj, pretože ho sleduje táto televízia. A vraj sme zmietli liečbu zo stola bez komplexného posúdenia. Obe tvrdenia sú výmyslami, ktoré poslúžili len jedinému cieľu – opakovaným reportážam s vyhrotenými emóciami, ktoré nepomáhali pacientovi a komplikovali prácu lekárky a zdravotnej poisťovne."

Schvaľovanie liečby má stanovené postupy. Cehlárik upozorňuje, že "v prípade liekov ide o to, či sú zaradené v takzvanom kategorizačnom zozname. V prípade malého Adamka išlo o liek, ktorý nebol v tomto zozname, slovenské zdravotníctvo s ním nemá žiadne skúsenosti, preto sa uplatnil iný postup."

Dôvera sa odvoláva na novú ochranu osobných údajov, a preto nemôže poskytovať ďalšie detaily, "ale pravda je taká, sme v toto prípade urobili maximum pre zabezpečenie liečby".

Poisťovňa tiež tvrdí, že postup koordinovala nielen s lekárkou, ale aj so zástupcom výrobcu a distribútora lieku, čo bolo nevyhnutné pre schválenie liečby v súlade s platnými predpismi.

Liek, ktorý potreboval malý Adam k svojej liečbe, nebol zaradený v kategorizačnom zozname. "Keď je liek nekategorizovaný, znamená to, že v Slovenskej republike nie je hradený z verejného zdravotného poistenia," vysvetľuje prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Podľa Sukeľa "poisťovňa má bohužiaľ právo tento liek neuhradiť. Na druhej strane má kompetenciu uhradiť aj liek nad rámec platnej kategorizácie. Ide však vždy o rozhodnutie poisťovne".

Na otázku, aké možnosti má na Slovensku pacient, ak dostane negatívne stanovisko od poisťovne, Sukeľ hovorí, že "rozhodnutie poisťovne je definitívne - lekár, ktorý o výnimku žiada sa síce môže voči nemu odvolať a následne poisťovňa môže svoje rozhodnutie prehodnotiť." Pacient zrejme okrem súdu nijakú možnosť opravných prostriedkov nemá, konštatuje prezident Slovenskej lekárnickej komory.

V televízii JOJ vyšlo na tému Adamkovej raritnej choroby niekoľko reportáží, táto bola z 30. apríla.

Príspevok je aktualizovaný o vyjadrenie TV JOJ. Hovorkyňa JOJ Group Lucia Kulihová spracovanie reportáží obhajuje: "Všetky reportáže spracované naším redaktorom Rasťom Striškom boli korektné a všetky zúčastnené strany dostali priestor na vyjadrenie." Televízia JOJ odmieta vyjadrenie o traumatizovaní rodiny spomínaného detského pacienta.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 07:45