Viktor OrbánReuters
StoryEditor

Maďarskí mediálni experti: Vznik nadácie s provládnymi médiami porušuje právo

07.12.2018, 12:25
Autor:
TASRTASR
Koncentrácia pravicových médií blízkych maďarskej vláde v neziskovej nadácii porušuje vo viacerých bodoch mediálny zákon.

Koncentrácia pravicových médií blízkych maďarskej vláde v neziskovej Nadácii stredoeurópskej tlače a médií (KESMA) porušuje vo viacerých bodoch mediálny zákon. Protimonopolný úrad síce túto koncentráciu nemôže preverovať, mediálna rada by však mala zasiahnuť, upozornili v piatok maďarskí mediálni experti na blogu Mérték.átlátszó.hu.

"Najväčšou mediálnou spoločnosťou v Maďarsku je odteraz nezisková nadácia, čo je nielen nezvyčajné, ale je priam výsmechom trhu," uviedli autori článku na blogu.

Argumentáciu vlády okolo koncentrácie je podľa nich úplne zbytočné skúmať, pretože neexistuje žiadny verejný či národný záujem, neexistuje stratégia, a už vôbec nie obavy o zánik trhu s printovými médiami, ale je za tým iba "politická nenásytnosť".

Vláda v stredu koncentráciu pravicových médií do neziskovej nadácie KESMA zaradila do kategórie národného strategického záujmu, čo spôsobilo, že k fúzii sa nemôže vyjadriť protimonopolný úrad a ani mediálna rada, ktorá je nezávislým mediálnym regulačným orgánom.

"Záchrana a dlhodobé zachovanie kultúry tlačených médií a župných verejných fór je verejným záujmom," uvádza sa v stredajšom zdôvodnení vládneho informačného centra KTK, ktoré zdôrazňuje, že uvedená nadácia tento cieľ bude napĺňať ako nezisková organizácia.

01 - Modified: 2020-11-15 05:29:41 - Feat.: - Title: Keď ľudia dvíhajú telefón od nadriadeného, trasú sa im ruky. Maďarské štátne médiá zastrašujú novinárov 02 - Modified: 2018-12-07 11:29:40 - Feat.: - Title: Maďarská vláda označila koncentráciu médií za projekt národného strategického záujmu 03 - Modified: 2018-12-07 11:30:36 - Feat.: - Title: Provládne médiá v Maďarsku vytvorili dominantný konglomerát. Ohrozia slobodu tlače?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 03:01