BBC
StoryEditor

Digitálny detox. Britská Univerzita zamedzila študentom prístup na sociálne médiá

25.01.2019, 07:58
Autor:
redred
Chce pomôcť blahobytu študentov.

De Montfort University v britskom meste Leicester sa rozhodla vypnúť všetky kanály sociálnych médií na niekoľko dní. Chce tým poukázať na to, že používanie Facebooku, Snapchatu a Instagramu je pre študentov mimoriadne škodlivé. Povzbudila preto svojich študentov, aby si vyskúšali „digitálny detox“.

Školskí pedagógovia sú presvedčení o tom, že sociálne siete majú na študentov negatívny vplyv a vplývajú aj na ich duševné zdravie.

Univerzita počas digitálneho detoxu zabezpečila niekoľko opatrení, vyzýva študentov aby nečítali online, ale tlačené knihy. A aby komunikovali toľko, ako keby odpisovali priateľom tak, ako to robia, keď majú prístup do komunikačných platforiem. 

Psychológovia sú nápadom nadšení. Lee Hadlington, docent v kybernetickej psychológii, sa vyjadril, že kľúčovým prínosom digitálneho detoxu je to, že „ľuďom ukáže, koľko času trávia na sociálnych sieťach a dúfam, že vyzve k tomu, aby sa namiesto sledovania online pokúsili komunikovať aj offline.“

Podľa psychológa oddych od sociálnych sietí umožní študentom preskúmať, aké veci im v reálnom kontakte chýbajú a povzbudí ich v komunikácii tvárou v tvár.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 01:04