HBO
StoryEditor

Čínska cenzúra zmenila seriál Game of Thrones. Fanúšikovia zúria

23.04.2019, 09:31
Autor:
pzpz
„Keď ostatní diskutovali o epizóde, nevedel som, že hovoria o Game of Thrones,“ sťažuje sa jeden z divákov.

Fanúšikovia americko-britského seriálu Game of Thrones (Hra o tróny) z dielne HBO sa dočkali. Výpravný seriál nakrútený podľa podľa fantasy ságy Pieseň ohňa a ľadu od Georgea R. R. Martina odštartoval 15. apríla svoju záverečnú, už ôsmu sériu.

Internet okamžite po premiére zaplavilo obrovské množstvo reakcií, špekulácii o pokračovaní a výsledkoch sledovanosti, ktorá v niektorých krajinách trhala rekordy.

Ako informoval The Verge, v Číne sa pozitívne ohlasy neobjavili. Namiesto nadšenia boli fanúšikovia sklamaní. Mediálny gigant Tencent, ktorý vlastní exkluzívne práva a dohliada na dodržiavanie domovských zákonov o vysielaní, odvysielal prvú časť ôsmej epizódy Game of Thrones bez šiestich minút. Diváci v Číne tak neuvideli niekoľko dôležitých scén vrátane sexu, vrážd a poslednej scény upálenia mladého chlapca. Na sociálnych sieťach potom uverejňovali negatívne príspevky, v ktorých spomenuli aj to, že keď ostatní diskutovali o epizóde, ani netušili, že hovoria o Game of Thrones. Viacerí sa zhodli na to, že cenzúra násilia a krvi ovplyvnila dojem z celého deja príbehu.

Známy čínsky blogger na stránke navrhol, aby diváci podali "skupinový súdny proces" proti firme Tencent za škrty, ktoré na už dvoch publikovaných častiach finálnej série urobil.

"Nie som ochotný zaplatiť Tencentu, ako sa môžem pozerať, keď strihajú toľko scén? Budem si musieť stiahnuť epizódu z internetu," napísal na sociálnej sieti Weibo nahnevaný  používateľ.

Viacerí diváci tiež zdôrazňujú, že s cenzúrou sa zo seriálu stáva „svetský stredoveký dokument“.

Podľa zahraničných médií nie je známe, či cenzúru vykonávala čínska vláda, Tencent pred vysielaním alebo preventívne samotným HBO. Správu preto budeme aktualizovať.  

Očakáva sa, že posledná sezóna odhalí, ktorá z bojujúcich rodín vo fiktívnych Siedmich kráľovstvách vo Westerose vyhrá multigeneračný boj o ovládnutie Železného trónu.

​Game of Thrones je najväčším hitom HBO v jeho doterajšej histórii, prvú sériu uviedla HBO 17. apríla 2011. Fantasy sága prilákala rekordné množstvo divákov a bola veľmi dobre prijatá aj kritikmi. Každá z jej šiestich častí poslednej série má 54 minút. Celú ságu uzavrie 26. mája dvojhodinový dokument o nakrúcaní poslednej série.

Presný rozpočet seriálu nie je známy, prvých päť sérií stálo HBO zhruba 60 miliónov dolárov za každú sériu, teda 6 miliónov dolárov za jednu epizódu. Rozpočet šiestej série bol zvýšený na 10 miliónov dolárov za jednu epizódu, pričom značná časť z tohto rozpočtu išla do nakrútenia doteraz najväčšej bitky seriálu "Battle of the Bastards". Značná časť rozpočtu ide aj do špeciálnych vizuálnych efektov.

01 - Modified: 2019-05-21 11:59:24 - Feat.: - Title: Sledovanosť finále Game of Thrones prepísalo rekord celého seriálu. Symbolom sa však stali zabudnuté plastové fľaše 02 - Modified: 2019-05-09 08:37:42 - Feat.: - Title: Starbucks zarobil 2,3 miliardy dolárov. Napriek tomu, že hrnček v GoT epizóde vraj nie je ich 03 - Modified: 2018-02-07 10:10:38 - Feat.: - Title: Tvorcovia Game of Thrones zrežírujú nové filmy Star Wars 04 - Modified: 2018-01-06 07:18:27 - Feat.: - Title: Finále Game of Thrones sa dočkáte až v roku 2019
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 00:25