The New York Times
StoryEditor

Izraelčanov pobúrila karikatúra v novinách, požadujú trest pre autorov

29.04.2019, 22:20
Autor:
ČTKČTK
Karikatúra znázorňovala amerického prezidenta Donalda Trumpa a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Izraelčanov pobúrila antisemitská karikatúra, ktorá sa minulý týždeň objavila v americkom denníku The New York Times. Denník sa už ospravedlnil, izraelský veľvyslanec pri OSN však požaduje, aby noviny vyvodili zodpovednosť voči tým, ktorí sú za zverejnenie kresby zodpovední.

Karikatúra znázorňovala slepého amerického prezidenta Donalda Trumpa s jarmulku na hlave a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ako jeho vodiaceho psa s Dávidovou hviezdou na obojku.

Podľa izraelského veľvyslanca pri OSN Dannyho Danona karikatúra vyzerala, akoby bola prevzatá zo stránok nenávistného listu Der Stürmer, ktorý vychádzal v nacistickom Nemecku.

"A tento čin stále nebol potrestaný," uviedol Danon na zverejnenie kresby. "Nie som v pozícii toho, kto by mal prijímať či neprijímať ospravedlnenie, avšak ak niekto urobí chybu, myslím si, že by mal za to niesť zodpovednosť," dodal s tým, že podobné kresby môžu vyvolať násilie voči židom.

Denník The New York Times vydal v nedeľu vyhlásenie, v ktorom sa "hlboko ospravedlňuje" a uisťuje, že "sa nič podobné už nestane". Ďalšie ospravedlnenie sa objavila aj v dnešnom vydaní denníka.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 13:06