Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images
StoryEditor

V Rusku platia nové predpisy o fake news. Novinár dostal pokutu za zneužitie slobody slova

26.07.2019, 12:55
Autor:
ČTKČTK
Na obvinenie stačila veta v článku, že "každý môže spadnúť do siete štátnej mašinérie".

Súd vo východosibírskom Jakutsku potrestal pokutou 30-tisíc rubľov (v prepočte 428 eur) novinára Michaila Romanovova za "zneužitie slobody slova". Uviedla to agentúra Interfax.

Noviny Jakutsk večernij, pre ktorý novinár pracuje, sa chce odvolať. Denník Kommersant už skôr označil Romanovovov prípad za prvý, keď je novinár trestaný podľa nových predpisov o takzvaných "fake news", teda za zneužitie slobody slova k úmyselnému šíreniu falošných správ s možnými významnými následkami. Nové predpisy platia v Rusku od jari tohto roka.

Inkriminovaný článok navyše podľa obvinenia "škodlivo ovplyvňoval podvedomie ľudí". Aj pre zväz novinárov išlo o novinku: ruské súdy totiž obyčajne žurnalistov odsudzujú podľa paragrafu o nabádania k extrémizmu.

Novinárov článok sa týkal prípadu vedca z jakutskej univerzity Antona Ammosova, ktorý tvrdil, že ho uniesli, väznili a mučili agenti tajnej služby FSB kvôli komentáru na sociálnych sieťach o bombovom útoku na pobočku FSB v Archangelsku.

Skryté vsuvky

Miestny policajt si potom novinára predvolal ako svedka. Romanovov sa nedostavil, čo podľa Kommersantu ani nebol povinný. Policajt ho však obvinil z neuposlúchnutia príkazu polície a zo zneužitia slobody slova, rovnako ako z využívania "skrytých vsuviek škodlivo ovplyvňujúcich podvedomie ľudí".

Skryté vsuvky s neblahým dopadom na zmýšľanie Rusov boli podľa policajta obsiahnuté v novinárovej vete, že Ammosovov príbeh ukazuje, že "každý môže spadnúť do siete štátnej mašinérie", pretože "Veľký brat bdie a číta všetky komentáre" na sociálnych sieťach.

Policajti sa podľa Kommersantu už skôr snažili použiť nové paragrafy o "fake news" proti jakutskému večerníku, a to kvôli správe o údajnom znásilnení neplnoletého dievčaťa, ktorého sa dopustil migrant z Tadžikistanu. Súd vtedy rozhodol v prospech novín vďaka znaleckému posudku, podľa ktorého správa nemanipulovala ani s faktami, ani s verejnou mienkou.

01 - Modified: 2022-03-16 07:52:23 - Feat.: - Title: Po proteste producentky v ruskej televízii sa na sociálnych sieťach vyrojili jej falošné účty 02 - Modified: 2021-06-13 12:40:20 - Feat.: - Title: Křetínský chce vo Francúzsku vydávať nový týždenník odhaľujúci fake news 03 - Modified: 2021-02-26 15:24:59 - Feat.: - Title: Na internete sa opäť objavila falošná správa o úmrtí Milana Kunderu 04 - Modified: 2020-05-06 06:38:38 - Feat.: - Title: Facebook prvýkrát zablokoval konšpiračné stránky priaznivcov Donalda Trumpa 05 - Modified: 2021-02-26 15:23:57 - Feat.: - Title: Aj rozumní ľudia veria mýtom o koronavíruse. Oddeliť fakty od fikcie je náročné
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
21. apríl 2024 19:57