Kunsthalle Bratislava
StoryEditor

Kunsthalle Bratislava sa osamostatní. Od januára bude príspevkovou organizáciou

05.08.2019, 09:25
Autor:
TASRTASR
Novú nájomnú zmluvu uzavrie na obdobie päť rokov.

Kunsthalle Bratislava sa od 1. januára 2020 stane štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry SR. Na základe dohody medzi oboma inštitúciami o tom informoval rezort kultúry. Nová organizácia bude hospodáriť s rozpočtom 400-tisíc eur.

Sídlo Kunsthalle sa nezmení, naďalej bude využívať priestory v Dome umenia na Námestí SNP v Bratislave. Národné osvetové centrum uzavrie s Kunsthalle od 1. januára 2020 novú nájomnú zmluvu na obdobie päť rokov. "Som rada, že sa odložili emócie, za stôl si sadli odborníci z ministerstva a Kunsthalle a našli spoločnú reč,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Dohodu o osamostatnení sa Kunsthalle, ktorá bola pôvodne organizačnou zložkou Národného osvetového centra a od roku 2016 patrila pod Slovenskú národnú galériu, vníma poverená riaditeľka umeleckej organizácie Nina Vrbanová ako potvrdenie legitimity, dobrého fungovania a aj potrebnosti inštitúcie tohto typu v štruktúre rezortu kultúry. "Vznik príspevkovej organizácie znamená novú budúcnosť a perspektívy galerijnej a vzdelávacej inštitúcie, ktorá päť rokov fungovala v provizóriu a rozvíjala sa preto len ťažko,“ upozornila.

Hoci rozpočtové podmienky podľa nej nie sú ideálne, budú tvoriť stabilný základ pre externé partnerstvá a získavanie ďalších prostriedkov. „A to predsa len z lepšej, samostatnej a vyprofilovanej pozície, čo je veľmi dôležité, rovnako tak ako stabilný a reprezentatívny priestor,“ narážala Vrbanová na pokračovanie fungovania Kunsthalle v priestoroch Domu umenia.

Na jar tohto roka sa v médiách objavila informácia o možnom zrušení Kunsthalle. Výtvarná a kultúrna obec na začiatku apríla vydala vyhlásenie vyjadrujúce znepokojenie nad úvahami zriadiť v priestoroch Domu umenia tzv. Kreatívne centrum, signatári v tom videli snahu dostať Kunsthalle z priestorov v centre mesta. Vo vyhlásení preto umelci požadovali pre Kunsthalle právnu subjektivitu i stabilizáciu v Dome umenia, rovnako tak koncepčné riešenia oblasti kreatívneho priemyslu.

Laššáková vtedy odmietla obvinenia zo snáh rušiť Kunsthalle. Uviedla, že otázka dočasnej zmeny sídla všetkých inštitúcií sídliacich v Dome umenia sa otvorila z dôvodu nevyhnutnej rekonštrukcie objektu. Rovnako tak v prípade návrhov na právnu subjektivitu Kunsthalle vyzvala na odbornú diskusiu, ktorá sa bude zaoberať aj dopadom opatrenia na verejné financie.

01 - Modified: 2019-10-07 11:37:10 - Feat.: 0 - Title: Prečo ministerku kritizuje SNG a Kunsthalle? 02 - Modified: 2019-06-04 10:51:47 - Feat.: 0 - Title: Hrozí Kunsthalle presťahovanie?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 12:23