Jair Bolsonaro počas predvolebnej kampane.Reuters
StoryEditor

Médiá označovali brazílskeho prezidenta za rasistu a fašistu. Pomstil sa im oklieštením ich príjmov

07.08.2019, 21:00
Autor:
ČTKČTK
Prezident Bolsonaro cieli novým dekrétom na významné príjmy brazílskych tlačených médií.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro schválil kontroverzný dekrét, ktorý cieli na finančné príjmy tlačených médií. Prehlásil pritom, že nariadenie je motivované pomstou za to, ako o ňom noviny písali počas prezidentskej kampane. Po vlne kritiky však toto zdôvodnenie poprel.

Podľa miestnej novinárskej asociácie dekrét sťažuje prístup k informáciám, ktoré požaduje verejnosť.

Spoločnosti obchodované na burze v Brazílii majú povinnosť zverejňovať svoje hospodárske výsledky v tlači. Za tým účelom si musia zaplatiť reklamný priestor, ktorý v novinách zaberá niekoľko strán a je pre tieto médiá významným zdrojom príjmov. Bolsonarov dekrét túto povinnosť ruší.

Podľa nového predpisu môžu spoločnosti výsledky zverejniť buď v úradnom vestníku alebo na internetových stránkach brazílskej komisie pre burzy a cenné papiere.

Tropický Trump

"Bol som zvolený za prezidenta aj napriek útokom takmer všetkých médií, ktoré ma nazývali rasistom, fašistom... Týmto dekrétom im to náležite vrátim," prehlásila hlava štátu pri slávnostnom otvorení továrne v Sao Paule.

Tento výrok vzbudil vlnu kritiky a prezident ho vzal následne späť. Navzdory tomu, čo predtým prehlásil, neskôr tvrdil, že sa nejedná o pomstu voči tlači.

Reuters

​Bolsonaro nastúpil do úradu tento rok v januári. Kvôli jeho provokatívnemu vyjadrovaniu a názorom podobným americkému prezidentovi ho niektorí prezývajú "tropický Trump". Podobne ako Trump má tiež v obľube sociálne siete a útočí na tradičné médiá.

Bolsonaro sa vo svojich prejavoch zameriaval predovšetkým na ekonomický denník Valor Economico. "Dúfam, že Valor Economico tento provizórny dekrét prežije, naozaj dúfam," prehlásil s úsmevom prezident.

S denníkom je v spore už od prezidentskej kampane, opakovane mu vyčítal, že na neho útočí. Denník zase hlavu štátu obvinil z toho, že mu nechce poskytovať rozhovory.

Jair Bolsonaro Jair Bolsonaro TASR/AP

​Valor Economico v utorok uverejnil reportáž o prezidentovom synovi Carlosovi Bolsonarovi, ktorý svojmu otcovi robí poradcu. Bolsonaro mladší v reakcii na reportáž denník kritizoval na facebooku a obhajoval dekrét, ktorý podľa neho podporí brazílsku ekonomiku.

Hoci je dekrét v platnosti od utorka, kedy bol zverejnený v úradnom vestníku, jedná sa zatiaľ o takzvané provizórne opatrenie, ktoré musí ešte definitívne schváliť parlament.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 19:47