RTVS
StoryEditor

Politická diskusná relácia na Jednotke mení po roku moderátora

26.08.2019, 16:38
Autor:
redred
Reláciu O 5 minút 12 bude moderovať Marek Makara.

Verejnoprávna televízia mení moderátora politickej diskusnej relácie O päť minút 12, ktorú vysiela pravidelne v nedeľu na Jednotke. Po roku Jozefa Hajka strieda človek z interného spravodajského tímu Marek Makara. Podľa televízie mal Hajko viesť diskusnú reláciu jednu sezónu. Po prehodnotení moderátor v tejto pozícii končí, s RTVS bude spolupracovať aj ďalej.

 „Po vyhodnotení predchádzajúcej dohody sme sa spoločne rozhodli využívať jeho odborný potenciál pri iných predovšetkým historicko-spoločenských témach. Pán Hajko teda i naďalej zostáva tvorivým spolupracovníkom RTVS. Ďakujeme mu za úspešnú sezónu a za jeho osobné nasadenie pri kreovaní jednotlivých relácií,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Prvú reláciu O 5 minút 12 s novým moderátorom prinesie RTVS už v nedeľu 1. septembra, kedy si Slovensko pripomína Deň Ústavy SR. Na túto tému sa bude Marek Makara postupne rozprávať s tromi najvyššími ústavnými činiteľmi – prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom parlamentu Andrejom Dankom a premiérom Petrom Pellegrinim.

Marek Makara považuje moderovanie najstaršej a najsledovanejšej diskusnej relácie za výzvu a zároveň za veľkú zodpovednosť. „Najdôležitejšie sú pre mňa dva faktory, ktoré si cením najviac - sú to divák a objektivita. Pýtať sa politikov v záujme všetkých divákov, respektíve občanov, beriem ako česť. Využijem na to všetky skúsenosti z mojej 25-ročnej kariéry v médiách a spravím všetko pre to, aby som sprostredkoval zaujímavé a obsahovo kvalitné rozhovory na témy, ktoré ovplyvňujú ich každodenné životy,“ deklaroval nový moderátor nedeľnej politickej relácie na Jednotke.

Jozef Hajko sa stal moderátorom relácie O 5 minút 12 minulý rok v septembri, pričom RTVS ho pripravovala na túto pozíciu už od začiatku leta minulého roka. S verejnoprávnou inštitúciou spolupracoval Hajko ešte predtým, na príprave a moderovaní rozhlasového cyklu Dejiny.sk. V úlohe moderátora pred rokom vystriedal Martina Strižinca, ktorý chvíľu moderoval v RTVS reláciu Experiment, dnes je hovorcom prezidentky Zuzany Čaputovej.

Kto je Marek Makara?

Je absolventom Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave a má za sebou 25-ročnú kariéru v  médiách. Najdlhšie pôsobil v Rádiu TWIST, neskôr v Rádiu Viva a moderoval diskusie v spravodajskom Rádiu Aktual. Na svojom konte má stovky rozhovorov na politické, ekonomické a spoločenské témy. Diváci RTVS ho momentálne poznajú nielen ako redaktora spravodajstva, ale aj ako moderátora večernej spravodajskej relácie Správy a komentáre. V RTVS počas predvolebnej kampane viedol rozhovory s prezidentskými kandidátmi a tiež sprevádzal divákov a poslucháčov záverečným duelom pred 2. kolom prezidentských volieb. Okrem toho moderoval politické diskusie s kandidátmi na poslancov do Európskeho parlamentu.

Pripomeňme, že Marek Makara bude na slovenskom televíznom trhu konfrontovaný v konkurencii s Michalom Kovačičom, ktorý moderuje na Markíze podobnú reláciu Na telo, s Norbertom Dolinským, ktorý moderuje na TA3 reláciu V politike. Novinkou medzi politickými reláciami bude od septembra aj program televízie JOJ. Tá predstavila novú politickú diskusnú reláciu Na hrane s moderátorom Michalom Magušinom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:39