StoryEditor

Sinatra Východu či Zlatý hlas z Prahy. Úmrtie Karla Gotta si všímajú zahraničné médiá

02.10.2019, 13:55
Autor:
(red)(red)
Karel Gott počas viac ako 60 rokov, ktoré strávil na pódiách, predal 50 miliónov albumov.

Úmrtie českého speváka Karla Gotta si všímajú viaceré médiá v zahraničí vrátane Nemecka, Rakúska, Poľska či Ruska. Gott sa v Nemecku tešil veľkej popularite vďaka naspievaniu šlágrov alebo titulnej piesne pre seriál Včielka Maja, pripomína spravodajský server ČT24.

Sinatra Východu      

"S Karlom Gottom zomrel jeden z najväčších tenorov a spevákov šlágrov. Počas viac ako 60 rokov, ktoré strávil na pódiách, predal 50 miliónov albumov," uviedol server nemeckého denníka Bild.

​Taktiež server týždenníka Die Zeit upozorňuje, že Gott bol jednou z najväčších hviezd sveta šlágrov, tak obľúbeného najmä v Nemecku. "Klasicky vzdelaný tenor si vyslúžil pomenovanie Sinatra Východu," píše Die Zeit a pripomína, že neprekonateľnou legendou bol spevák aj vo svojej domovine, kde získal 42 Zlatých slávikov.

A ten hlas, ktorý mám na mysli, patril Karlovi. Okorenil nemeckú hitovú scénu štipkou skutočnej exotiky východného bloku - a naozaj vedel spievať. Napísal o Gottovi nemecký Welt. 

​O Gottovi píšu aj FocusMitteldeutscher Rundfunk, Tagesschau, Stern, Berliner Morgenpost a mnoho ďalších. 

Nahrávka s názvom „Weiss du wohin“ a nahrávacia zmluva s Polydorom v roku 1967 Gottovi otvorila dvere do nemeckej pop-music. Keďže v Nemecku ľudia najväčšie svetové hity poznali, nemohol spievať ich coververzie. Gott sa musel prispôsobiť svojmu publiku, zmenil sa na speváka „šlágrov“. Od týchto čias bol Karel Gott uznávaný aj za hranicami.

Rakúsky denník Kurier uviedol, že bol nielen Zlatým hlasom z Prahy, ale taktiež Sinatrom východu. Dodal, že podobne ako Barbra Streisand alebo práve Frank Sinatra vydržal na scéne celé desaťročia.

​​Francúzska tlačová agentúra AFP spomína jeho ďalšiu prezývku božský Karel a pripomína, že naspieval tiež Pretty Woman od Roya Orbisona alebo Forever Young od skupiny Alphaville.

O umelcovom úmrtí informovali prakticky všetky maďarské médiá. Maďarský spravodajský server 444.hu uvádza, že zomrel najznámejší Čechoslovák, ktorý bol zrejme aj najznámejším spevákom komunistickej éry a na rozdiel od mnohých hviezd socialistického tábora bol populárnym aj na Západe.

Server Index.hu pripomenul, že Gott viackrát navštívil aj Maďarsko, v roku 2003 spieval v budapeštianskom hoteli Hilton a v roku 2005 po koncerte v komplexe Savoya Park ho požiadal o autogram starosta Budapešti Gábor Demszky.   

V reakcii na správu o Gottovom úmrtí sa populárny maďarský spevák György Korda rozplakal. Pre komerčnú televíziu ATV povedal, že skoro odpadol, aj keď už dávnejšie vedel, že s českým spevákom je zle. "Mali sme veľmi dobré vzťahy so 'Sinatrom Východu'," povedal takisto 80-ročný Korda, ktorý sa s Gottom poznal vyše 50 rokov. Pripomenul, že prvýkrát sa stretli v roku 1965 vo vtedajšom Sovietskom zväze a stretli sa v zahraničí na viacerých vystúpeniach.

Gott bol tiež zručným maliarom a príležitostným hercom. Ocenenia zbieral vo viacerých krajinách vrátane Nemecka, Poľska a Ruska, uvádza AFP.

Agentúra AP pripomína, že počas svojej kariéry vydal 300 albumov a konštatuje, že bol vzácnym prípadom východoeurópskeho speváka, ktorý sa stal populárnym aj za železnou oponou v západoeurópskych krajinách.

Legenda českej a československej hudobnej scény, ktorá sa nezmazateľne zapísala do sŕdc miliónov fanúšikov. Karel Gott bol fenoménom, ktorý celé svoje pôsobenie pomáhal odpútať sa ľuďom od svojich bežných životných problémov a ponúkal im umenie, ktorému rozumeli a s ktorým sa vedeli stotožniť.

Spevák za svoju dlhú kariéru získal celý rad ocenení. Stal sa legendou ankety Zlatý slávik, ktorú vyhral 42-krát, od roku 1963 mu víťazstvo ušlo len osemkrát.  

Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred rokom a pol. Zomrel v utorok 1. októbra krátko pred polnocou vo veku 80 rokov.

01 - Modified: 2019-10-02 19:48:03 - Feat.: 0 - Title: Slovenské televízie kvôli úmrtiu Karla Gotta menia večerný program, české televízie prerušili vysielanie 02 - Modified: 2019-10-02 10:52:35 - Feat.: 0 - Title: Babiš navrhuje Gottov štátny pohreb aj deň štátneho smútku 03 - Modified: 2019-10-02 13:03:47 - Feat.: 0 - Title: Posledný rozhovor s Karlom Gottom: Som alergický na Švejka, tak nás totiž berú v zahraničí
01 - Modified: 2019-10-14 14:07:17 - Feat.: - Title: Poslednú rozúčku s Karlom Gottom sledovalo takmer 2 milióny divákov 02 - Modified: 2019-10-12 18:37:31 - Feat.: - Title: Televízie pripravili špeciálne vysielanie k rozlúčke s Karlom Gottom 03 - Modified: 2019-10-02 19:48:03 - Feat.: - Title: Slovenské televízie kvôli úmrtiu Karla Gotta menia večerný program, české televízie prerušili vysielanie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:43