StoryEditor

Hudobné relácie z minulosti už nemajú význam, hovorí Adnan Hamzič, ktorý stojí za novinkou 3 pódiá

04.10.2019, 06:20
Hudobná relácia 3 pódiá chce vrátiť známych aj začínajúcich hudobníkov na obrazovky.

Na konci septembra priniesla RTVS novú hudobnú reláciu 3 pódiá. S nápadom na realizáciu takéhoto programu prišla hudobná a mediálna agentúra Oyster agency, ktorá je partnerom RTVS. O novinke sme sa rozprávali s Adnanom Hamzičom z Oyster agency

Hudobno-zábavná relácia 3 pódiá mapuje slovenskú hudobnú scénu. Ako vznikol nápad na realizáciu tohto typu programu?
Nápad vznikol v hlave Petra Biča, ktorý chcel robiť hudobnú reláciu. Oslovil súbežne mňa, Richarda Raimana a Ingrid Dezijn z RTVS. Stretli sme sa a začali sme brainstormovať, ako by sme tento jeho nápad rozvinuli do takej podoby, aby to bola hudobná relácia hodná roku 2019.

Hudobné relácie sa z televízií vytratili. Ako prijala ponuku na tento typ relácie RTVS?
Treba povedať, že také hudobné relácie, aké poznáme z minulosti, už nemajú význam. Mám na mysli rôzne chart shows, hitparády. Už to nie je také zaujímavé pre divákov a tak sa z obrazoviek vytratili. Zároveň hudobné relácie ustúpili zábavným, takým, kde je hudba druhoradá. My sme urobili synopsy a RTVS prejavila záujem, ale samozrejme, tiež sme rozpracovali niekoľko scenárov toho, ako by to mohlo vyzerať. Dôležité je tiež povedať, že nám išlo o hudobnú reláciu s prvkami zábavy, nie naopak.

Aká bola spolupráca s televíziou?
Spolupráca s RTVS je veľmi dobrá. Pravidelne sme sa stretávali s tvorcami z košického štúdia, aj z Bratislavy, diskutovali sme, usmerňovali sa navzájom, až kým relácia nedostala finálnu podobu.

RTVS pri avizovaní relácie uviedla, že je celkom iná ako čokoľvek, čo sme doteraz mali možnosť vidieť. V čom je iná?
My sme veľmi vďační, že to v RTVS takto vnímajú. Chceli sme urobiť niečo, čo tu ešte nebolo vidno a dosiahnuť to, aby sme odprezentovali hudobníkov, či už hviezdy alebo začínajúcich, naozaj v hudobnom svetle. Aby hrali naživo, kvalitne, aby sme sa o nich dozvedeli niečo, čo ľudia nevedia. Chceli sme tiež divákom ukázať piesne, ktoré nepoznajú, ale mali by a zároveň sme sa hrali s multižánrovosťou. Snažili sme sa o to, aby v jednej relácii bol čo najpestrejší záber, ale pritom, aby to bol jeden pekný homogénny celok.

Moderátorom relácie je hudobník Peter Bič, pre ktorého ide o prvú moderátorskú skúsenosť na televíznej obrazovke. Prečo padla voľba práve na neho?
To vôbec nebola otázka, nad ktorou by sme nejako veľmi uvažovali. Peťo prišiel s týmto nápadom a naša tvorivá skupina ho absolútne akceptovala. Richard Raiman už poznal Petra Biča aj ako moderátora, lebo moderoval Východnú a tak to bola prirodzené voľba. Navyše, chceli sme mať v tejto pozícii insidera, niekoho, kto tých hudobníkov pozná ináč, ako by ich poznal klasický moderátor.

RTVS / 3 pódiá

Relácia sa nakrúcala v košickej Tabačke. Ako sa zrodil tip práve na tento priestor?
Hľadali sme priestor, kde by sme to v Košiciach robili. Boli sme si pozrieť viaceré priestory. Vyšla nám z toho Tabačka. Je to genius loci, legendárny priestor úzko spätý s hudbou. Páčil sa nám a aj ľudia odtiaľ boli veľmi ústretoví a príjemní, dohodli sme sa veľmi rýchlo. Má to teda svoju filozofickú úroveň, ale aj to produkčné hľadisko zavážilo.

Máte pripravených desať častí, vystúpia v nich známi umelci ako Richard Müller, Peter Lipa, Adam Ďurica, Marián Čekovský, Ema Drobná, ale predstavujete aj nádejných začínajúcich umelcov. Ako ste uvažovali nad skladbou hostí v jednotlivých častiach?
Pôvodný kľúč, ktorého sa zas až tak striktne nedržíme, je taký, že na jednom pódiu je umelec - legenda. Niekto, kto je overený časom, je viac ako 20 rokov na scéne a priniesol kus svojej práce na kultúrnu scénu. Druhé pódium je určené ľudom, ktorí už sú síce etablovaní a úspešní, ale ešte nie sú legendami. Majú však nábeh stať sa nimi. Tretie pódium patrí začínajúcim umelcom, ktorých ešte neobjavili, sú na začiatku kariéry a my im chceme dopomôcť, aby ich ľudia videli, lebo si myslíme, že je to naozaj hudba, ktorá má čo povedať.

Hosťami prvej časti boli v sobotu 28. septembra Katka Knechtová, víťaz Zem spieva Štefan Štec a mladé košické duo Dennyiah. Premiéru sledovalo 109-tisíc divákov starších než 12 rokov s 9,4 percentným podielom na trhu. Trhový podiel okolo 10 percent si v septembri pripísala v prime time napríklad cestovateľská šou S úsmevom po Slovensku či slovenský film Vojtech. Aké boli vaše očakávania?
Nám išlo o tom, aby sme urobili kvalitnú reláciu, ktorá by zabavila a aj formovala vkus divákov RTVS. Myslím, že sa to podarilo. Som nesmierne spokojný. Náš čas je neskorý, okolo 22.30, ale tak sa RTVS rozhodla. Teší nás, že sa pozeralo viac ako 100 tisíc divákov. Máme tiež úžasné ohlasy aj na sociálnych sieťach. Teší nás, že sme sa trafili do vkusu diváka. Čo viac si priať?

Mali ste možnosť ovplyvniť, kedy sa 3 pódiá budú vysielať?
Nemali sme možnosť to ovplyvniť. Ja ani nie som programovým riaditeľom televízie a naozaj nerozumiem tomu, ako sa programová skladba tvorí, tak mi ani nenapadlo do toho hovoriť. Pravdou ale je, že nám prišlo mnoho mailov, komentárov, že je škoda, že je to neskoro. Ale opakujem, naozaj mi neprináleží sa k tomu vyjadriť, to nie je moja báza.

Uvažujete nad pokračovaním relácie?
Bolo by nám veľkým potešením. Tíško dúfame, že relácia bude mať natoľko zaujímavé čísla, že budeme pokračovať. Bolo by to pre nás najväčšie zadosťučinenie.

Druhú časť relácie uvedie RTVS v sobotu 5. októbra o 22:20 na Jednotke. Hosťami budú Marián Čekovský, ktorý vystúpi spolu so 14-ročnou dcérou Sophiou, zahrá aj Adam Ďurica a Karmen Pál-Baláž.

„Som veľmi rád, že sa to nakrúca v Košiciach, ktoré si zaslúžia túto pozornosť. Ja ich považujem za takú malú Prahu, je to veľmi kultúrne mesto. Ja osobne v relácii odprezentujem napríklad aj skladby z mojej prvej platne, ktorú vydávam po dlhých 25 rokoch v tejto brandži,“ vraví Marián Čekovský.

3 pódiá

„V relácii 3 pódia zaznejú skladby z môjho posledného albumu 30 v akustických aranžmánoch. Spolu s Mariánom Čekovským a Petrom Bičom sme si strihli skladby Zatancuj si so mnou, Dávno si preč a Jazero. Hralo sa nám výborne, pretože relácia vznikala krásnom priestore Tabačky v Košiciach, kde sa hudba robí úplne bežne a aj to tam cítiť. Som veľmi rád, že na Slovensku vznikla nová hudobná relácia, ktorá prezentuje nás hudobníkov, a páči sa mi na nej že je „fresh“, akčná a že ukazuje hudbu slovenských autorov a umelcov naprieč všetkými žánrami,“ dodáva Adam Ďurica.

3 pódiá

„Ja zaspievam dve nové pesničky z môjho pripravovaného albumu, ktorý vyjde čoskoro, a ktoré ste ešte nemohli počuť. Zaznie aj môj prvý singel Anjel. Pred nakrúcaním relácie som nevedela čo ma čaká, mala som trochu obavy, no keď to už prebiehalo, prišiel veľmi dobrý pocit. Je to vážne celé len o hudbe a tak si milovníci dobrej muziky v tejto relácii určite prídu na svoje,“ doplnila Karmen Pál-Baláž.

01 - Modified: 2019-09-27 16:16:37 - Feat.: 0 - Title: Nasťa Kuzminová bude prvým hosťom v talkshow Jarmily Lajčákovej-Hargašovej 02 - Modified: 2019-09-16 12:57:41 - Feat.: 0 - Title: V októbri štartujú na Jojke dva nové seriály, novinky uvedie aj RTVS 03 - Modified: 2019-09-12 07:50:49 - Feat.: 0 - Title: Na obrazovky prichádzajú ďalšie novinky. Pribudne politická relácia aj talk show 04 - Modified: 2019-09-05 09:22:54 - Feat.: 0 - Title: RTVS prichádza s novou publicistickou reláciou Kultúra.sk 05 - Modified: 2019-08-20 13:31:54 - Feat.: 0 - Title: Jesenné novinky na Jednotke: seriál pre deti aj relácia o mileniáloch a senioroch
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 08:36