Pixabay
StoryEditor

Prezidentka Čaputová podpísala zmeny zákonov. Týkajú sa zníženia dane pre noviny aj práva odpovede pre politikov

04.10.2019, 13:37
Autor:
TasrTasr(pš)(pš)
Asociácia tlačených a digitálnych médií sa bude v budúcnosti usilovať o zrušenie inštitútu odpovede.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala návrh tlačového zákona č.167/2008 Z. z., ktorý sa týka  práva na odpoveď aj pre politikov. Tento návrh pochádza z dielne poslanca Smeru-SD Dušana Jarjabka. Ešte pred schválením poslancov a prešiel navrhovaný zákon nielen kritikou, neskôr aj pozmeňujúcim návrhom, ktorý predložili Ondrej Dostál (SaS) a Renáta Kaščáková (SaS).

Verejní funkcionári majú  opäť právo žiadať o uverejnenie odpovede, „ak periodická tlač alebo agentúrne spravodajstvo obsahuje nepravdivé, neúplné alebo pravdu skresľujúce skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby, alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť“. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní odpoveď uverejniť bezodplatne, uverejnením odpovede zaniká vo vzťahu k tomu istému skutkovému tvrdeniu právo na opravu.

Predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa odpovedať na hodnotiace úsudky.

Ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má mať osoba, ktorá o ich uverejnenie požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1 660 eur do 4 980 eur.

Prezidentka podpísala aj zákon, ktorý sa týka dane z pridanej hodnoty (DPH).  Hovorí o novej sadzbe pre denníky, ktorá klesla na 10 percent. V platnosti ponecháva  20-percentnú daň na ostatné týždenníky, magazíny a periodiká, v ktorých erotický obsah predstavuje jednotlivo alebo spolu viac ako 10 percent celkového obsahu.

Asociácia tlačených a digitálnych médií (ATDM) víta zníženú DPH, na druhej strane nesúhlasila s nelogickosťou návrhu rozdielnej dane. Výhrady mala k rozdielnym sadzbám medzi denníkmi a magazínmi, ktoré považuje za neštandardné. ATDM požiadala prezidentku o vrátenie zákona do parlamentu. Prezidentka novelu podpísala.

Ako zareaguje asociácia? Prezident ATDM Alexej Fulmek tvrdí, že sa v budúcnosti budú usilovať o zrušenie inštitútu odpovede, preto lebo inštitút odpovede a opravy sú teraz takmer totožné, ale bezprostredne v tejto chvíli nebudú nasledovať žiadne kroky zo strany asociácie.

Zuzana Čaputová podpísala aj zákon týkajúci sa výnimky platenia koncesionárskych poplatkov pre seniorov. Koncesionárske poplatky sa rušia aj pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Novela zákona upravuje aj časový rozsah vysielania reklamy pre RTVS. Cieľom je umožniť RTVS aspoň čiastočne vlastnou činnosťou kompenzovať výpadok príjmov.

Navrhovaná právna úprava zachováva v súčasnosti stanovený celkový časový rozsah vysielania reklamy vo všetkých televíznych programových službách vysielateľa zo zákona, avšak mu umožňuje pružnejšie prerozdelenie medzi jednotlivé televízne programové služby.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 04:00