archív
StoryEditor

Roky pred Markízou, pamätáte si na prvé komerčné televízie?

21.11.2019, 16:23
Autor:
redred
Predstavujeme míľniky, ktoré ovplyvnili vývoj v reklame, médiách a marketingu na Slovensku.

Rok 1989 bol rokom, kedy sa výrazne začala meniť mediálna, marketingová či reklamná scéna na Slovensku. Postupne si pripomenieme 30 najdôležitejších míľnikov v marketingu, reklame a médiách. V roku 1989 existoval jediný monopol na informácie - štátny. Bola štátna televízia, rozhlas, noviny. V roku 1991 sa zákonom položili základy duálneho spôsobu vysielania. Vznikla tak nová forma koexistencie médií vedľa seba: verejnoprávnych a komerčných. Skôr než na trh vstúpila Markíza, existovalo tu niekoľko súkromných televízií. Ani jedna z nich nedokázala zotrvať dlhodobo. Chýbajúce telvízne know-how, finančné problémy a kontroverzní vlastníci. To boli problémy, s ktorými televízie zápasili.A preto nakoniec aj skončili. Ktoré to boli?

Danubius cable TV

Prvý pokus o súkromné vysielanie sa udial v januári 1995. Vtedy začala vysielať stanica Danubius Cable TV, majiteľom bol Walter Nittnaus. Stanica bola koncipovaná ako rodinný kanál, ktorý sľuboval vysielanie 4 - 4,5 hodín denne. 50 percent obsahu mali tvoriť slovenské a české filmy, 50 percent zahraničné. Svoju púť komerčnej televízie skončila len niekoľko mesiacov po jej spustení.

TV Sever

TV Sever bola síce regionálnou televíziou, ale od začiatku mala ambíciu prerásť územie okolo Žiliny.  Generálnym riaditeľom bol Zdeno Špičák. TV Sever začala vysielať vo februári 1995. V porovnaní s Danubius Cable TV ponúkla divákom viac hodín vysielania. I keď vysielanie predstavovalo skôr čítané spravodajstvo. TV Sever skončila po viac ako roku. Avizovala  technickú odstávku, na základe ktorej jej Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie odobrala licenciu.

Televízia LUNA

V čase, keď bolo zrejmé, že Danubius Cable TV smeruje ku koncu, prišla na trh komerčná televízia pod názvom TV Luna  slogom O poznanie bohatší. Licenciu vlastnila tá istá spoločnosť ako Danubius Cable TV. Šéfom bol Peter Sedlák. Podľa plánov to mala byť rodinná televízia s príklonom k dokumentárnym filmom, filmu a športu. Televízia začala oficiálne vysielať v novembri 1999. Televízia prinášala zaujímavé programy, pokiaľ mala investície z Devín banky. Tie sa minuli a televízia skončila v miliónových dlhoch. TV Luna prerušila vysielanie na viac ako tridsať dní, čo pre ňu znamenalo odobratie licencie.

VTV Vaša televízia

22. apríla v roku 1995 začala vysielať VTV. O diváka bojovala takmer päť rokov.  Bola to reálne prvá káblová televízia, ktorá celoplošne pokryla územie Slovenska. V jej manažmente sa vystriedalo viacero ľudí. Na jej čele stál na začiatku Bohuslav Géci, Ján Izák a Marcel Šustek, generálny riaditeľ bol Vladislav Kríž. V roku 1998 mala televízia dlh 300 miliónov slovenských korún, ktorý jej pomohol splatiť podnikateľ Vladimír Poór. Televízia sa napriek injekcii kontroverzného podnikateľa borila s finančnými problémami, s problémami v programovej štruktúre či slabým pokrytím. V roku 2000 jej Rada pre vysielanie odobrala licenciu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:09