StoryEditor

Počet ľudí, ktorí na sociálnych sieťach sledujú múzeum Auschwitz, prekročil milión

25.11.2019, 19:35
Autor:
TASRTASR
Štátne múzeum Auschwitz-Birkenau je prvou inštitúciou tohto typu, ktorá má milión sledovateľov.

Počet ľudí, ktorí na sociálnych sieťach Facebook, Twitter a Instagram sledujú kontá Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau, prekročil v pondelok hranicu milióna. Informovalo o tom vedenie pamätníka nachádzajúceho sa v južnom Poľsku.

Vedenie štátnej inštitúcie vyjadrilo radosť z dosiahnutia tohto medzníka v situácii, keď sa snaží vzdelávať o zločinoch spáchaných nacistickými jednotkami počas druhej svetovej vojny.

​Pawel Sawicki, ktorý má v rámci pamätníka na starosti účty na sociálnych sieťach, v tejto súvislosti vyzdvihol slávnych ľudí ochotných šíriť informácie o tejto vzdelávacej misii.

wikipedia.org / Auschwitz-Birkenau

​​Ako príklad uviedol amerického herca Marka Hamilla, ktorý vo filmovej ságe Hviezdne vojny hral Luka Skywalkera. Hamill nie tak dávno vo svojom tvíte napísal, že "@AuschwitzMuseum je najdôležitejší účet, aký som kedy sledoval".

​Podľa spravodajského portálu Polsatnews.pl Sawicki spresnil, že twitterové konto pamätníka sleduje 663-tisíc ľudí, na Facebooku ich je 308-tisíc a na Instagrame viac ako 77-tisíc. Spresnil, že štátne múzeum Auschwitz-Birkenau je prvou inštitúciou tohto typu, ktorá má milión sledovateľov.

Vysvetlil, že hlavným cieľom prítomnosti múzea na sociálnych sieťach a v internetových médiách je "spomienka na obete a vzdelávanie o histórii" koncentračného tábora.

Uviedol, že každá z webových stránok má svoje špecifiká. Za najdôležitejšiu dennú prácu označil pripomínanie udalostí z histórie tábora, spomienky na konkrétnych ľudí, obete, ich príbehy i poukazovanie na to, aké zložité sú dejiny tohto tábora.

Za svoj najbližší cieľ Sawicki označil dosiahnuť "symbolických 750-tisíc sledovateľov (na Twitteri) k 75. výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz". Sawicki pritom podľa polsatnews.pl uviedol, že tento cieľ "sa zdá byť dosiahnuteľný vďaka neuveriteľnej podpore a činnosti internetovej komunity".

wikipedia.org / Auschwitz-Birkenau

​Výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau si svet pripomenie 27. januára 2020.

​Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 2,5 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených. Približne 900-tisíc deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili; asi 200-tisíc ďalších ľudí zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania.

Auschwitz sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi šiestich miliónov európskych Židov a ďalších obetí: Rómov, ruských a poľských nútených robotníkov, homosexuálov a ďalších "nepriateľov národného socializmu".

V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 17:35