Hodnota majetku: 50 miliárd dolárov. Národnosť: americká. Zdroj bohatstva: Bloomberg LP.Reuters
StoryEditor

Spravodajská agentúra kandidáta na amerického prezidenta mení kvôli kampani pravidlá

25.11.2019, 20:25
Autor:
ČTKČTK
Americký miliardár Michael Bloomberg vstupuje do politického súboja o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany.

Spravodajská organizácia, ktorú vlastní mediálny magnát a niekdajší starosta New Yorku Michael Bloomberg, nebude pracovať na investigatívnych materiáloch o Bloombergovi a ani o jeho demokratických volebných rivaloch.

Oznámil to šéfredaktor agentúry Bloomberg News John Micklethwait s tým, že je to reakcia na vstup Bloomberga do prezidentskej volebnej kampane.

"Nemá zmysel snažiť sa povedať, že pokrývanie tejto prezidentskej kampane bude pre spravodajstvo ľahké," uviedol Micklethwait. V snahe predísť prípadnému konfliktu záujmov tiež budú všetky úvodníky v sekcii Bloomberg Opinion vychádzať podpísané. Doteraz to tak u týchto názorových materiálov, ktoré bežne odrážali Bloombergovy postoje, nebolo.

Bloomberg spustil spravodajstvo v roku 1990 ako doplnok k finančným informáciám, ktoré predával. Služba sa rýchlo rozšírila do radu formátov vrátane televíznej a rozhlasovej siete a magazínov.

Vstup Bloomberga do politického súboja o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany vzhľadom k miliardárovým finančným aktivitám vytvára podľa expertov možný konflikt záujmov, ktorému sa môže vyhnúť formálnym odstrihnutím sa od svojich spoločností.

Agentúra AP pripomenula, že všetci prezidenti od čias Jimmyho Cartera s výnimkou súčasnej republikánskej hlavy štátu Donalda Trumpa predali podiely vo všetkých spoločnostiach, ktoré pre nich mohli znamenať konflikt záujmov.

Bloomberg v tejto veci tento rok, keď vstup do kampane ešte len zvažoval, sľúbil, že sa od svojej nadácie aj obchodov kvôli voľbám odstrihne. Ako to chce urobiť, ak to stále zamýšľa, známe nie je.

Bloombergova agentúra sa bude naďalej plne venovať Trumpovi. To podľa Micklethwaita bude férové, pretože Trump je prezidentom. V prípade uchádzačov o demokratickú nomináciu sa chce agentúra venovať výhradne prieskumom či financovaniu kampaní, nie vlastným investigatívnych materiálom. Tie ale Micklethwait zvažuje preberať od iných serióznych médií.

Postup agentúry ale kritizuje niekdajšia šéfka washingtonského politického spravodajstva Kathy Kielyová, ktorá odišla v roku 2016, keď Bloomberg kandidatúru zvažoval. Vtedy to vysvetlila tým, že by bez investigatívneho prístupu k Bloombergovi nemohla plne vykonávať svoju prácu. K novým pravidlám v agentúre povedala, že mení prácu politických novinárov na stenografov. "Myslím, že ľudia pôjdu inam, aby získali podrobné politické spravodajstvo," uviedla.

Podľa Kielyové by Bloomberg mal úplne odstúpiť, aby agentúra mohla pracovať nezávisle. Namiesto toho len podkopáva spravodajskú organizáciu, na ktorej tvrdo pracoval a do jej vybudovania vložil veľa peňazí, dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 01:39