Obžalovaný Miroslav Marček po výpovedi na súdeTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Britský The Guardian zaradil proces v Pezinku medzi najdôležitejšie správy

13.01.2020, 09:47
V procese storočia krajina musí dokázať, že vysychá jej korupčný močiar. Píše švajčiarsky portál

V úvode týždňa sa začal ostro sledovaný proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovanými sú Marian Kočner, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Alena Zsuzsová. Na pojednávanie v tejto kauze sa akreditovalo do 100 novinárov. Pozreli sme sa na portály najvplyvnejších zahraničných webov ako si megaproces všímajú.

Britský The Guardian vydal ešte v pondelok  správu o podrobnostiach na súdnom procese. Následne informáciu zaradil aj do ranného monitoringu najdôležitejších správ za uplynulý deň, ktorú posiela svojim priaznivcom. "Bývalý vojak pripustil zabitie slovenského novinára a jeho snúbenice. Zločin v krajine vyvolal masové protesty vedúce k rezignácii premiéra Roberta Fica", napísal britský portál.

Nemecký portál Frankfurter Allgemeine Zeitung monitoruje súdny proces s titulkom "Obvinený sa priznal k vražde Jána Kuciaka". Portál v krátkosti pripomína najdôležitejšie udalosti týkajúce sa vraždy novinára, píše o tom, že údajný strelec svoj čin prekvapivo pripustil, pričom obvinený Miroslav M. svoju vinu doteraz odmietal. Noviny spresňujú, že Miroslav M. je obvinený zo zabitia dvoch 27-ročných obetí výstrelmi do hlavy a hrude a po prečítaní obvinenia sa k nemu priznal.

Aj americký New York Times venoval informácii o prebiehajúcom súdnom procese priestor. Správu s názvom "Bývalý vojak sa priznal k vražde slovenského novinára", prebral z agentúry Reuters. Portál píše, že bývalý vojak Miroslav Marček sa priznal k zabitiu Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Povedal tiež, že jeho bratanec Tomáš Szabó mu túto "službu" ponúkol a doviedol ho aj k domu. Portál píše, že prípad je na Slovensku vnímaný ako test nezávislosti polície a súdnictva po tom ako boli odhalené obchodné a osobné väzby Kočnera s biznismenmi a potickými špičkami.

The New York Times

Nemecký Spiegel ešte v decembri napísal, že proces s podozrivými bude pravdepodobne jeden z najdôležitejších procesov v histórii Slovenska, teda od roku 1993. Dvojitá vražda podľa nemeckého denníka hlboko otriasla krajinou a vyvolala politickú krízu, ktorej dôsledky trvajú dodnes. V týchto dňoch sa nemecký portál opäť vracia k súdnemu procesu a popisuje základné informácie z pondelkového súdneho pojednávania.

Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung nazval momentálne prebiehajúci súdny proces "procesom storočia", keď napísal, že na Slovensku padlo prvé priznanie viny v procese storočia. Denník píše o tom, že na Slovensku momentálne súdia podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka, pričom najkontroverznejšou postavou je Marian Kočner, oligarcha s rozvetvenými vzťahmi. Noviny obsiahlo popisujú Mariana Kočnera ako kontroverzného podnikateľa, ktorý zbohatol počas deväťdesiatych rokoch, zarobil milióny v mediálnom priemysle, neskôr v hoteloch a nehnuteľnostiach. Pestoval vzťahy, ktoré siahali od pochybných kruhov, cez súdnictvo až po najvyššie vládne garnitúry. Pokiaľ ide o Slovensko, konštatujú Neue Zürcher Zeitung, súdny proces sa zmenil na lakmusový test: krajina musí dokázať, že vysychá jej korupčný močiar. Aký je hlboký, je ale ťažko povedať.

NZZ

​Výraznú pozornosť téme súdneho procesu venuje aj taliansky portál La Reppublica. Ten článok otvára titulkom "Vrah slovenského novinára Kuciaka: som zlomený bolesťou." V článku je prerozprávaná časť, ktorú na súde vypovedal Miroslav Marček. Ten sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Taliansky portál situáciu na Slovensku po vražde mladého novinára ilustruje aj reportážnym videom, kde okrem rodičov zavraždeného novinára či bežných ľudí, situáciu v krajine hodnotia aj slovenskí novinári: Peter Bárdy (Aktuality), Matúš Kostolný (Denník N) či Marcela Šimková (Hospodárske noviny).

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:25