Facebook/Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

Česká Prima porušila zákon. Odvysielala smrteľný pád z horiaceho paneláku v Prešove

16.01.2020, 12:07
Autor:
(pš)(pš)
Televízia nielenže odvysielala smrteľný pád, ale naň aj špeciálne upozornila.

Česká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) upozornila na porušenie zákona spoločnosť FTV Prima, ktorá prevádzkuje v Česku televíziu Prima.  Dôvodom bolo odvysielanie videa 6. decembra minulého roka, kedy odvysielala reportáž s názvom V paneláku na východe Slovenska explodoval plyn. V rámci tejto reportáže zaradila televízia zábery zachytávajúce muža padajúceho z balkóna horiaceho domu.

"Zábery smrtiaceho pádu boli bez zjavnej informačnej hodnoty odvysielané dvakrát za sebou, pričom pri opakovaní bolo využité záberov spomalených. Postavu padajúceho muža redakcia zvýraznila pomocou červeného krúžku. Takáto práca s obrazovým materiálom je z hľadiska spravodajské hodnoty oznámení úplne samoúčelná, bulvarizující a dehumanizující. Prevádzkovateľ sa tým dopustil porušenia povinnosti bezdôvodne nezobrazovať osoby umierajúce alebo vystavené ťažkému telesnému alebo duševnému utrpeniu spôsobom znižujúcim ľudskú dôstojnosť, "uviedla vo svojom stanovisku RRTV.

RRTV má výhrady aj k správe TV Nova, ktorá pri informácii o prechode na DVB-T2. nezverejnila kompletné informácie. Televízia má na vysvetlenie 30 dní. Informácie zverejnil portál Mediaguru.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 20:40