StoryEditor

Jeden z najznámejších miliardárov sa vzdáva biznisu s novinami

29.01.2020, 19:13
Autor:
(pš)(pš)
Warren Buffett predal svoje vydavateľstvo za zlomok toho, čo ho stálo.

Jeden z najbohatších investorov na svete Warren Buffett predal svoje vydavateľské aktivity združené pod názvom spoločnosti Berkshire Hathaway za 140 miliónov dolárov. Novým majiteľom bude spoločnosť Lee Enterprises.

Warren Buffett kúpil 28 novín za 344 miliónov dolárov v roku 2010. Súčasťou predaja sú aj noviny Buffalo News, ktoré kúpil ešte v roku 1977 za 36 miliónov dolárov.

Spoločnosť Lee Enterprises tak kúpila 31 denníkov. O Buffetove vydavateľské aktivity sa starala 18 mesiacov, za 5 miliónové ročné fee. Miliardár v tlačovej správe, ktorú uverejnil v súvislosti s týmto predajom napísal, "že Lee Enterprises je najlepšou spoločnosťou, ktorá je pripravená zvládnuť výzvy v tomto segmente." Zároveň uviedol, že nehľadal žiadneho iného záujemcu.

Buffett nezostal nič dlžný povesti skúseného podnikateľa. Súčasťou transakcie je totiž aj to, že jeho spoločnosť Berkshire poskytne spoločnosti Lee dlhodobé financovanie vo výške 576 miliónov dolárov pri ročnej úrokovej sadzbe 9 percent. To vydavateľovi umožní splatiť jeho dlhy a každý rok ušetrí približne 5 miliónov dolárov na úrokoch.

Kúpa nových titulov rozširuje portfólio spoločnosti Lee z 50 denných novín na 81 a takmer zdvojnásobuje svoje publikum. Lee očakáva, že akvizícia zvýši svoje výnosy o 87 percent a upraví zisky o 40 percent. Predpokladá ročné synergie výnosov a nákladov od 20 do 25 miliónov dolárov.

Koniec jednej éry. Tak hovoria o tomto počine americké médiá. Americký miliardár ešte v roku 2012 obhajoval investície do vydavateľského priemyslu. „Charlie (Munger, investičný partner, pozn. red.) a ja sme presvedčení, že noviny, ktoré poskytujú komplexné a spoľahlivé informácie, sú pevne prepojené s komunitou a majú rozumne nastavenú internetovú stratégiu, zostanú životaschopné po dlhú dobu.“ Neskôr jeho názory už neboli také optimistické. Znepokojovali ho najmä bol najmä klesajúce príjmy z reklamy.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:20