StoryEditor

Martin Heržo z TV JOJ: Už nie sme televízia. Sme obsahový producent

10.02.2020, 09:39
Obchodný riaditeľ JOJ Group si myslí, že tento rok bude pre televízie dobrý. Odhaduje nárast medzi 4 - 5 percentami.

Začiatok roka odštartovala JOJka odvážne, s novým seriálom Nový život. Ak bude úspešný, televízia získa pevné základy programovej štruktúry. O tom, ako zatiaľ pomáha nový projekt obchodu, aký úspešný bol minulý rok a aké sú očakávania v tomto roku, sme sa porozprávali s obchodným riaditeľom JOJ Group Martinom Heržom. A neobišli sme ani tému cieľových skupín.

Ako ste spokojní v televízii s Novým životom?

Zatiaľ sme veľmi spokojní. Mali sme od neho veľké očakávania, pretože robíme s najlepšími tvorcami na trhu. Na Novom živote sme si dali naozaj záležať a ako to už býva u nás zvykom, opäť sme priniesli niečo nové, iné.

Kedy ste začali s prípravou?

Približne pred rokom. Pracovali sme s myšlienkou vytvoriť seriál, ktorý by bol z bežného života, bol by iný ako tie, ktoré sa tu tvorili doteraz. Poviem, že v porovnaní s ostatnými seriálmi, ktoré dnes máme, sa rodil relatívne dlho. A práve ten vietor, ktorý doniesol Petr Kolečko do nášho rozmýšľania, bol veľmi inšpiratívny.

Čo bude pre vás úspech?

Ak zopakujeme čísla, ktoré seriál dosiahol za prvý týždeň (rozhovor bol nahrávaný na konci prvého týždňa vysielania seriálu Nový život, pozn. red.). Mimochodom, v prvom týždni vysielania seriálu sa zohral súboj televízií. Len čo sme ohlásili nový seriál, Markíza na nás okamžite reagovala zmenou svojho pôvodného programu. Uvažovali sme, či zachováme náš pôvodný plán a pôjdeme do ostrého súboja de facto so štyrmi rôznymi formátmi Markízy. Nakoniec sme my nič nezmenili a ukázalo sa, že je to správna voľba.

Takže k štyridsiatim dielom pribudnú ďalšie.

Rozhodnutie pokračovať padne veľmi rýchlo.

V októbri minulého roku ste predikovali rast televízneho trhu na úrovni viac ako 4 percentá. Bude trh rovnako rásť aj v budúcom roku?

Áno, čo sa týka odhadov za rok 2019, vychádza nám, že rast sa bude pohybovať niekde na úrovni 4 – 5 percent. Vízia smerom k tomuto roku vyzerá veľmi obdobne. Ak sa pozriem na jednotlivé segmenty a tých najväčších zadávateľov, aspoň čo sa týka televízie, tak nenastáva v porovnaní s minulým rokom žiaden pokles.

V ktorom segmente vidíte potenciál rastu?

Rastie najmä retail a pharma segment. Samozrejme, ostatné významné segmenty ako telco, automotive či banky idú mierne hore. V rámci retailu vnímam signifikantný nárast hlavne v E-commerce.

Máte už aj porovnanie najvýznamnejších spenderov, alebo to sa tiež zmenilo?

Nie, tieto veci sa spravidla nemenia. Najvýznamnejšími segmentmi stále zostávajú telco, FMCG, banky, retail, automotive. To je poradie, ako sa dnes vynakladajú prostriedky na reklamu v televízii a online. A to zostáva zachované z hľadiska negociácií aj v roku 2020.

Ako vidíte v tomto roku peniaze od štátu? Do akej miery sa na ne môžu spoliehať televízie v porovnaní s rokom 2019?

Myslím si, že na peniaze od štátu by sa nemalo spoliehať žiadne médium. V jednom období sú, v druhom už nemusia byť. Core biznis na tom nestojí. Dnes vieme, že budú a značnú časť týchto peňazí už máme aj kontrahovanú.

Nárast 4 – 5 percent znamená, že predikcie, ktoré sa týkali krízy, sa nakoniec nepotvrdia?

Kríza je neadekvátne vyjadrenie. Mali by sme skôr nájsť iné pomenovanie pre to, k čomu dnes smeruje trh. Môžeme to nazývať ochladzovaním istých typov ekonomík v rámci EÚ. Na Slovensku a z hľadiska rozpočtov však nič také necítime.

Rečou diplomata – dynamika rastu nebude taká rýchla, ako sme boli zvyknutí.

Môže byť. Keď sa vrátim do roku 2008, keď nastala recesia trhu, my ako mediatyp sme neutrpeli. Prostriedky zo strany zadávateľov sa skôr šetrili na iných mediatypoch – v printoch, rádiách, OOH. Online v tom čase nebol na takej úrovni ako dnes. Televízie síce...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 16:22