RTVS
StoryEditor

Novinárov znepokojilo obvinenie Havrana. Vo vyhlásení podporujú jeho právo povedať svoj názor

10.02.2020, 10:20
Autor:
redred
Vznesenie obvinenia vnímajú ako nebezpečný precedens a ohrozenie novinárskej práce.

Pred pár dňami NAKA obvinila teológa a publicistu Michala Havrana pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a pre prečin ohovárania.

Dôvodom stíhania je Havranov kritický komentár zverejnený v denníku Sme 27. júna 2018 s názvom "Pošlite Kuffu do cirkusu", v ktorom sa venoval kontroverznému kňazovi Mariánovi Kuffovi. Trestné oznámenie na publicistu podala advokátska kancelária Čarnogurský ULC.

Havran na obvinenie zareagoval statusom na Facebooku. Tvrdí v ňom, že si naďalej stojí za textom aj výberom použitého jazyka. "Bol to zámer, ktorý nie je žiadnym mojím vynálezom, ale nadväzuje na tradíciu pamfletu a teologického pamfletu z čias Reformácie," vysvetľuje v statuse.

Novinárska obec dnes zverejnila vyhlásenie, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad jeho obvinením. Upozorňuje v ňom, že „právo vysloviť názor je jedným zo základných pilierov slobodnej spoločnosti. Toto právo možno obmedziť či stíhať len za veľmi limitovaných okolností.“

Takéto okolnosti podľa novinárov nenastali. Vo vyhlásení vyjadrujú podporu jeho právu povedať svoj názor, hoci to neznamená, že s jeho expresívnymi vyjadreniami musia všetci súhlasiť.

Ako ďalej pripomínajú, verejne činné osoby musia znášať vyššiu mieru kritiky a vznesenie obvinenia vytvára nebezpečný precedens. „Vznesenie obvinenia navyše môže v očiach verejnosti relativizovať trestné konania voči reálnym prejavom nenávisti, neofašizmu a podpory násilia či nebezpečného vyhrážania, ktorých sme v poslednom čase svedkami. Takéto nebezpečné prejavy určite tolerovať nechceme.“

Znepokojenie novinárov nad obvinením Michala Havrana

Znepokojilo nás obvinenie Michala Havrana za komentár „Pošlite Kuffu do cirkusu“ uverejnený v denníku SME. Bez toho, aby sme zasahovali do nezávislosti práce orgánov činných v trestnom konaní, musíme upozorniť, že právo vysloviť názor je jedným zo základných pilierov slobodnej spoločnosti. Toto právo možno obmedziť či stíhať len za veľmi limitovaných okolností. A k takým podľa nás nedošlo.

Nás, podpísaných novinárov, rozdeľujú postoje k náboženským či iným otázkam. Nemusia sa nám páčiť slová Michala Havrana a týmto vyhlásením ani nevyjadrujeme súhlas s jeho textom, ale deklarujeme jasnú podporu jeho právu povedať svoj názor.

Havran v prvom rade využil právo zapojiť sa do verejnej debaty. Expresívnym spôsobom kritizoval expresívne prejavy konkrétneho náboženského predstaviteľa, neútočil na presvedčenie ako také. Pripomíname, že verejne činné osoby, ako sú politici, ale aj predstavitelia cirkví, musia znášať vyššiu mieru kritiky, či ostrejší slovník. Je to prejavom slobody.

Vznesenie obvinenia vytvára nebezpečný precedens, obávame sa stíhania aj za verbálnu kritiku politikov a to je priamym ohrozením novinárskej práce.

Vznesenie obvinenia navyše môže v očiach verejnosti relativizovať trestné konania voči reálnym prejavom nenávisti, neofašizmu a podpory násilia či nebezpečného vyhrážania, ktorých sme v poslednom čase svedkami. Takéto nebezpečné prejavy určite tolerovať nechceme.

Ako novinári sme otvorení spätnej väzbe, sami často debatujeme o etických normách našej práce a neváhame odsúdiť pochybenia. Sme však presvedčení, že inštitút trestného stíhania nesmie byť zbraňou pre tých, ktorí sa boja kritiky a nemajú argumenty.

Zoznam signatárov vyhlásenia nájdete na tomto linku. Pripojiť k podpisu sa dá cez formulár na tomto linku.

01 - Modified: 2018-02-14 13:10:28 - Feat.: - Title: Soltésza za výrok o bielej spodine stíhať nebudú, rozhodol prokurátor 02 - Modified: 2018-02-12 16:31:33 - Feat.: - Title: NAKA začala stíhanie voči známemu novinárovi Soltészovi, kvôli "bielej spodine" 03 - Modified: 2017-06-29 13:59:00 - Feat.: - Title: Denis Bohumil Schvarcz: Búrka v šálke s cappuccinom 04 - Modified: 2017-06-13 13:41:01 - Feat.: - Title: Poslanec SNS sa obul do Miku. Vytýka mu priestor pre Havrana, odvoláva sa na konšpiračný web
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:28