Hlavné správy
StoryEditor

Konšpirátori majú dočasne stiahnuť Hlavné správy z databázy

03.03.2020, 09:54
Autor:
(pš)(pš)redred
Stiahnutie nariadil súd. Konšpirátori sú presvedčení, že na zoznam konšpiračných webov patria.

Občianskemu združeniu Konšpirátori.sk bolo doručené neodkladné opatrenie vydané Okresným súdom Bratislava II. To prikázalo projektu Konšpirátori.sk odstrániť web Hlavnespravy.sk zo zoznamu webov s pochybným obsahom, až pokým nepadne súdne rozhodnutie. Prevádzkovateľ projektu neodkladné opatrenie rešpektuje, no naďalej je presvedčený, že Hlavné správy na zoznam patria. Hlavné správy na súde zastupuje Advokátska kancelária ULC Čarnogurský, konkrétne Ján Čarnogurský ml.

“Rozhodnutie o neodkladnom opatrení považujeme za neprimerané zasahovanie do slobody prejavu a toto právo sme odhodlaní brániť na súde,” hovorí Ján Urbančík, predseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk, ktoré prevádzkuje projekt. “Dúfame, že súd čo najskôr vytýči pojednávanie, aby sme mohli vyvrátiť manipulácie, ktorými vydavateľ Hlavných správ spolu s jeho advokátskou kanceláriou balamutia súdy.”

Hlavnespravy.sk sa opakovane pokúšali viaceré súdy presvedčiť, že sú na zozname neoprávnene, a že ich to obchodne poškodzuje. Po opakovaných pokusoch im vyhovel až Okresný súd Bratislava II., ktorý prikázal občianskemu združeniu Konšpirátori.sk až do právoplatného rozhodnutia vo veci ich web stiahnuť.

Projekt Konšpirátori.sk funguje od roku 2016 a pomáha chrániť inzerentov pred tým, aby sa ich reklamy objavovali na dezinformačných weboch. Jeho nezávislá odborná komisia zložená z učiteľov, historikov, lekárov, novinárov a špecialistov na sociálne siete hodnotí nahlásené weby podľa piatich jasných kritérií. Projekt má momentálne v databáze 162 slovenských a českých webov. Od spustenia web Konšpirátorov zaznamenal viac ako 500 000 návštev a jeho automatizovaný skript na vylučovanie dezinformačných webov z reklamných kampaní používa vyše 8 000 inzerentov v Česku a na Slovensku. Projekt podporujú desiatky reklamných a mediálnych agentúr a databázu využíva aj česká reklamná sieť Sklik.

Aj napriek stiahnutiu webu Hlavnespravy.sk zo zoznamu konšpiračných webov na stránke Konšpirátori, slovenskí zadávatelia neplánujú svoju inzerciu zverejňovať na tomto webe. Hovorkyňa O2 Tereza Molnár, hovorí: “Objektívne spravodajstvo je jedným zo základných pilierov zdravej spoločnosti a šírenie dezinformácii, falošných správ, alebo tendenčného spracovania reality predstavuje závažnú hrozbu. Dlhodobo preto dbáme na to, aby sme umiestňovaním inzercie, či rozvíjaním iných spoluprác nepodporovali a nelegitimizovali médiá, ktoré vykazujú známky dezinformačných médií a tak tomu bude aj naďalej.” Rovnaký názor zdieľa aj brand manažér firmy Martinus Michal Brat: "Konšpirátori.sk sú jeden z nástrojov, ktoré nám umožňujú lepšie sa rozhodnúť, aký reklamný priestor chceme využiť. Ani po stiahnutí serveru Hlavné správy zo zoznamu sa nič nemení na tom, že kampaň na tejto stránke neplánujeme.”

Čo píšu Hlavné správy a kto za nimi stojí

Odborná komisia projektu Konšpirátori.sk hodnotila web Hlavnespravy.sk opakovane a naďalej ho považuje za problematický z dôvodu šírenia dezinformácií, manipulácií a nepravdivých informácií.

Portál Hlavnespravy.sk minimálne od roku 2014 s obľubou preberajú články z dezinformačných webov ako Sputnik či RT, ktoré vo svete šíria kremeľskú propagandu. Podľa rozšifrovanej komunikácie mal na obsah Hlavných správ vplyv aj mafián Marian Kočner stíhaný za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorý sa označil za ich akcionára. Marian Kočner so šéfredaktorom tohto portálu intenzívne komunikoval a dokonca ho aj mal financovať. Hlavné správy šírili okrem iných aj hoax o tom, že Ukrajinci odoberajú vojnovým obetiam orgány na transplantáciu, či dezinformáciu o tom, že Biblia má byť v USA vyradená z verejných knižníc, pričom Korán vraj neprekáža.

Hlavné správy nekriticky preberajú vyhlásenia fašistickej ĽSNS, nedávajú priestor dotknutým stranám, manipulujú ich tvrdenia, zverejňujú nepodložené obvinenia a neoverujú si svoje zdroje.

Takto zareagoval svojho času dnes už bývalý líder KDH Alojz Hlina:

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 06:47