wikimedia
StoryEditor

EÚ vyčlenila 5,1 milióna eur na podporu slobody a pluralizmu európskych médií

03.03.2020, 10:45
Autor:
TASRTASR
Financie sú určené na niekoľko projektov, ktoré budú spustené v priebehu marca 2020.

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že EÚ vyčlenila sumu 5,1 milióna eur na podporu slobody a pluralizmu v európskom mediálnom sektore. Financie sú určené na niekoľko projektov, ktoré budú spustené v priebehu marca 2020.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v správe pre médiá upozornila, že demokracia nemôže fungovať bez slobodných a nezávislých médií, a dodala, že novinári by mali byť schopní pracovať bez strachu alebo prejavov nejakej priazne.

"Dnešné projekty sú len začiatok. Viac ako kedykoľvek predtým je komisia odhodlaná prispievať k posilňovaniu slobody a plurality médií, čo je jedným zo základným cieľov nášho budúceho európskeho akčného plánu pre demokraciu," vysvetlila Jourová.

Podľa eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona stratégia formovania digitálnej budúcnosti Európy, ktorú nedávno predstavila exekutíva EÚ, tiež potvrdila podporu pre sektor médií, pričom cieľom EK je zvýšiť konkurencieschopnosť tohto sektora a zaručiť občanom prístup ku kvalitnému obsahu a pluralite médií.

Fond pre investigatívnych novinárov 

Prvý projekt pod vedením neziskového Európskeho centra pre slobodu tlače a médií (ECPMF) sa zameria na zriadenie celoeurópskeho mechanizmu reakcie v prípade porušenia slobody médií. Má pomôcť odhaľovať, riešiť a predchádzať možným porušeniam v tomto odvetví, ako aj poskytovaniu praktickej pomoci ohrozeným novinárom.

Druhý projekt, vytvorenie cezhraničného fondu pre investigatívnych novinárov, bude spravovať Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a má podporovať vyšetrovania, do ktorých sú zapojení novinári z najmenej dvoch členských štátov EÚ.

Komisia chce po sérii financovaných projektov v prospech slobody médií ustanoviť činnosti (napríklad školenia, vydanie praktického sprievodcu) zamerané na podporu nezávislej žurnalistiky založenej na spolupráci a na podporu slobody médií v celej EÚ.

Zároveň s prebiehajúcimi projektmi bude o ďalší rok predĺžená platnosť Nástroja na porovnávanie plurality médií (MPM), ktorý sa zameriava na identifikáciu rizík pre pluralitu médií v celej Európe.

Širší súbor aktivít EÚ v prospech mediálneho sektora dopĺňajú aj dva už bežiace pilotné projekty v hodnote 1,7 milióna eur. Jeden z nich je zacielený na mobilitu mladých profesionálov z oblasti médií a druhý na poradenstvo pre médiá zamerané na digitálny vek.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 18:32