StoryEditor

Internet nepracuje v prospech žien, tvrdí vynálezca internetu. Upozorňuje na ich diskrimináciu

12.03.2020, 17:30
Autor:
TASRTASR
Online diskriminácia narastá aj z toho dôvodu, že veľa žien na svete nemá prístup na internet.

Britský vedec Tim Berners-Lee vo štvrtok vyhlásil, že internet "nepracuje v prospech žien" a môže viesť k ich zneužívaniu.

Berners-Lee, ktorý v roku 1990 vymyslel a zdokonalil prototyp internetu, svoje vyjadrenia zverejnil na webovej stránke nadácie World Wide Web Foundation, ktorá podporuje voľný prístup na internet pre všetkých. Vyjadrenie uverejnil pri príležitosti 31. výročia vynájdenia systému World Wide Web (WWW).

Svet podľa neho dosiahol výrazný pokrok v oblasti rodovej rovnosti aj vďaka práci aktivistov. "Som však vážne znepokojený tým, že tento pokrok je ohrozený ubližovaním v online priestore, ktorému sú vystavené ženy."

Webfoundation.org

​Diskriminácii podľa neho čelia najmä ženy inej farby pleti, patriace do LGBTQ komunity alebo do iných marginalizovaných skupín.

Berners-Lee takisto poukázal na to, diskriminácia narastá aj z toho dôvodu, že veľa žien nemá prístup na internet. Na základe výskumu nadácie World Wide Web Foundation majú muži o 21 percent väčšiu šancu, že sa dostanú na internet. V najmenej rozvinutých krajinách sveta je to až 52 percent.

Berners-Lee pracoval ako počítačový inžinier v ženevskom laboratóriu CERN-u, keď v marci 1989 navrhol vytvorenie webu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 13:03