StoryEditor

Odhaliť zdroj nákazy je rovnako náročné ako nájsť zdroj vĺn v mori

20.03.2020, 06:00
Autor:
redred
Podľa vedcov jediným spôsobom, ako zastaviť epidémiu, je pochopiť ľudskú mobilitu.

Podľa vedcov nebolo otázkou, či v 21. storočí nastane epidémia, ale kedy k nej dôjde. Albert-Laszló Barabási, maďarský vedec, patriaci medzi svetovo uznávaných odborníkov, tvrdí, že jediný spôsob, ako zastaviť epidémiu, je pochopiť ľudskú mobilitu.

Väčšina ľudí sa obvykle pohybuje v okruhu niekoľkých desiatok kilometrov. Premiestňujú sa z domu do práce, na nákup, občas za zábavou a niekoľkokrát za rok navštívia v rámci dovolenky vzdialenejšie destinácie. Existujú však výnimky, ktoré denne nacestujú viac ako stovky kilometrov. Dokážete si predstaviť, kam až sa v takom prípade dokážu vírusy rozšíriť?

Ako a s kým vírusy cestujú

Tejto problematike sa venovala relácia Záblesky z produkcie TV Spektrum už v roku 2015. Dokazuje, že najťažšou úlohou pri šírení epidémie býva odhalenie jej pôvodu. Je to pacient alebo lokalita? Vedci musia často zápasiť s časom, pretože na prenos vírusu je najpodstatnejší práve ľudský pohyb.

Geografická vzdialenosť už dávno nie je tým správnym meradlom na zistenie, ako dlho bude trvať, kým sa vírus dostane z jedného miesta na druhé. Vírusy totiž cestujú v telách svojich hostiteľov, niekedy aj tisícky kilometrov ďaleko. V takých prípadoch sa nemôžeme spoliehať ani na modernú medicínu, pretože obvykle trvá niekoľko mesiacov až roky, kým sa podarí vyvinúť na nové ochorenie liek. Spôsobom, ako šírení zaraziť, je pochopiť už spomínanú mobilitu ľudí.

TV Spektrum

​​Tak ide čas

V 14. storočí predstavoval hlavnú obavu mor, ktorý sa však v tej dobe šíril iba pešo alebo v sedle koňa, napriek tomu však Európu silne zasiahol. V roku 2014 zachvátil svet vírus zvaný ebola, choroba, o ktorej sme sa domnievali, že sa týka prevažne vzdialených afrických krajín.

Pred šiestimi rokmi sa však ukázalo, ako sme všetci prepojení. Pre epidémie totiž hranice neplatia a vďaka dopravným vynálezom 20. storočia je pre ne jednoduchšie ako kedykoľvek predtým preniknúť do všetkých veľkomiest. Ľudia obvykle netušia, kto je prenášač a kto nie. Aby sme jej skutočne porozumeli, potrebujeme pochopiť kam, kedy a akým systémom sa šíri.

Každá epidémia má svojho „pacienta nula“, teda osobu, ktorá ochorie ako prvá. Každý ďalší nakazený človek sa ďalej stáva reálnou hrozbou.

Nie až také nevinné cestovanie

Ochorenie obvykle začne na istom mieste, odkiaľ sa dostane do veľkomiest a z nich sa nákaza zasa šíri von. Predstavte si nevinnú rozlúčku so slobodou, ktorá sa v dnešnej dobe obvykle odohráva v atraktívnych mestách ako Amsterdam, Londýn, Paríž alebo napríklad Budapešť.

Partia priateľov z rôznych kútov sveta sa stretne, aby spoločne s nevestou či ženíchom oslávili posledné dni na slobode. V tomto prípade však stačí jeden nakazený, aby sa po úspešnej party nákaza rozniesla do rôznych miest.

Vo chvíli, keď vírus chytíte, o ňom ešte neviete. Prvé symptómy sa už začínajú ticho objavovať, ale horúčka nastúpi až po 24 hodinách. Koľko ľudí dokáže vírus nakaziť, ako ďaleko sa dokáže dostať a ako rýchlo sa šíri napr. z Londýna do Budapešti?

Tejto téme bola už v roku 2015 venovaná prvá epizóda dokumentu Záblesky z produkcie TV Spektrum. Pripomeňte si ju:

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 18:11