StoryEditor

Víťazom World Press Photo je snímka plná nádeje zo sudánskych demonštrácií

17.04.2020, 05:35
Autor:
ČTKČTK
Najvyššie ocenenie v medzinárodnej fotoreportérskej súťaži získala snímka Japonca Yasuyoshiho Chibu.

Víťaznou fotografiou ​​tohtoročného ročníka najvýznamnejšej medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo sa stala snímka zo sudánskych demonštrácií Japonca Yasuyoshiho Chibu. Oznámila to dnes v Amsterdame porota prestížnej fotografickej súťaže.

Japonský fotograf zachytil takmer poetický moment uprostred krvavých protestov v Sudáne. Na snímke, ktorú nazval Straight Voice (Jasný hlas), je mladý muž, ktorý vlani v júli medzi demonštrantami a v žiari svetiel z mobilných telefónov recitoval básne.

Chiba získal ocenenie dotované 10-tisíc eurami. Predseda poroty Lekgetho Makola podľa agentúry DPA povedal, že ide o fotografiu plnú nádeje. "Predovšetkým v týchto časoch, kedy zažívame veľa násilia a mnoho konfliktov, je dôležité, že tu máme fotografiu, ktorá ľudí inšpiruje," poznamenal Makola.

"Je to skrátka veľmi krásna, pokojná fotografia, ktorá zhŕňa všetok nepokoj sveta a túžbu ľudí po zmene," poznamenal ďalší člen poroty Chris McGrath.

Chiba je hlavným fotoreportérom francúzskej tlačovej agentúry AFP pre východnú Afriku a Indický oceán a snímku vydal v sudánskej metropole Chartúme. "Tento moment bol jediným pokojným skupinovým protestom, ktorý som v tej dobe zažil," povedal.

V Sudáne bol vlani po takmer 30 rokoch pri moci armádou zosadený prezident Umar Bašír. Po prudkých protestoch sa v júli ozbrojené sily a opozičné hnutie dohodli na prechodnej vláde.

Porota dnes vyhlásila aj víťazov jednotlivých kategórií. Napríklad najlepším fotopríbehom roka sa stala séria snímok ukazujúcich nepokoje v Alžírsku. Vydal ich francúzsky fotoreportér Romain Laurendeau.

World Press Photo

​Do tohto ročníka súťaže prihlásilo 4300 fotoreportérov z 24 krajín takmer 74-tisíc fotografií. Porota udelila 44 cien. Ocenené snímky by mali byť k videniu na veľkých výstavách v mnohých krajinách sveta.

Kvôli koronavírusovej kríze boli tento rok všetci víťazi o svojom triumfe upozornení prostredníctvom internetu a tradičné slávnostné udeľovanie cien v Amsterdame sa nekonalo.

01 - Modified: 2020-05-11 13:21:05 - Feat.: 0 - Title: Strategický online denník: Prinášame najnovšie informácie z marketingu a médií v čase pandémie
01 - Modified: 2017-02-14 20:28:34 - Feat.: - Title: World Press Photo vyhrala fotka vraha ruského veľvyslanca v Ankare
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:11