Reuters
StoryEditor

Maďarská vláda cenzuruje správy o koronavíruse. Zdravotníci sa boja hovoriť s novinármi, tvrdia obhajcovia práv

29.04.2020, 08:25
Autor:
ČTKČTK
Kabinet premiéra Viktora Orbána centralizoval komunikáciu o pandémii a filtruje zverejňovanie informácií.

Maďarská vláda má pod totálnou kontrolou informácie, ktoré sa týkajú pandémie vyvolanej koronavírusom a zdravotníci sa boja hovoriť s novinármi, čo i len anonymne, aby neboli vyhodení. Podľa serveru Balkan Insight to tvrdí mimovládna ľudskoprávna organizácia Maďarský zväz občianskych slobôd (TASZ).

Kabinet premiéra Viktora Orbána centralizoval komunikáciu o pandémii a filtruje zverejňovanie informácií o chorobe Covid-19. Alternatívne zdroje týchto informácií, najmä pracovníci v zdravotníctve, sa obávajú, že prídu o prácu, ak budú s médiami hovoriť. Navyše nový "koronavírusový zákon" povedie k väčšej autocenzúre medzi novinármi.

To sú hlavné závery správy, ktorú TASZ vypracovala na základe rozhovorov vedených s novinármi 19 nezávislých médií o ich skúsenostiach s tým, ako vláda a ďalšie štátne inštitúcie zaobchádzali v prvom mesiaci krízy s informáciami o vypuknutí pandémie.

Hlavný orgán, ktorý má v Maďarsku na starosti riadení pandémie Covid-19, sa nazýva operačná skupina, ktorá usporadúva každý deň tlačové konferencie. Nemocnice, ministerstvá, profesionálne organizácie ani iné štátne inštitúcie nesmú o situácii s médiami hovoriť. Všetky otázky, ktoré sa týkajú témy, musia byť totiž kladené len spomínanej operačnej skupine.

Operačná skupina navyše niekoľko týždňov po vypuknutí krízy z tlačových konferencií urobila online briefingy. Novinári tak teraz môžu klásť otázky len prostredníctvom e-mailov, čo znemožňuje doplňujúce otázky.

Okrem toho otázky, na ktoré sa má zodpovedať, sú podľa správy zväzu starostlivo vyberané. Niektoré médiá sa pritom kompletne ignorujú, a rad citlivých otázok preto zostane nezodpovedaná, tvrdí okrem iného vo svojej správe Maďarský zväz občianskych slobôd.

01 - Modified: 2020-05-11 13:21:05 - Feat.: 0 - Title: Strategický online denník: Prinášame najnovšie informácie z marketingu a médií v čase pandémie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 08:26