TV Barrandov / Jaromír Soukup
StoryEditor

Soukupova Empresa Media chce kúpiť vydavateľstvo Mladá fronta. Chce ho zachrániť pred krachom

05.05.2020, 14:40
Autor:
ČTKČTK
Empresa Media už oslovila niektorých veriteľov a ponúkla im odkúpenie ich pohľadávok.

Majiteľ televízie Barrandov Jaromír Soukup chce kúpiť vydavateľstvo Mladá fronta, ktoré je v insolvencii a hrozí mu konkurz. Odkúpenie ponúka prostredníctvom firmy Empresa Media, ktorá patrí k najväčším vydavateľstvám a Soukup v nej drží tesnú väčšinu. Kúpou by Empresa Media získala časopis Euro, rad ďalších časopisov a knižné vydavateľstvo. Upozornil na to dnes spravodajský server ihned.cz.

"Rozhodol som sa predložiť prostredníctvom mnou ovládanej spoločnosti Empresa Media nasledujúcu ponuku na pomoc pri reorganizácii Mladá fronta a nasledujúce odkúpenie jej firmy či vybraných aktív," napísal Soukup v dokumente zverejnenom v insolvenčnom registri.

Empresa už oslovila niektorých veriteľov a ponúkla im odkúpenie ich pohľadávok. Vydavateľstvo ponúka obchodnú spoluprácu "s využitím našich obchodných kontaktov a zákazníkov, ktorá by okamžite priniesla spoločnosti nové obchodné zákazky a stabilizovala by jej obrat a cash flow", uvádza firma.

Empresa Media by sa potom podľa Soukupa mala podieľať na príprave reorganizačného plánu, ktorý by bol postavený buď na predaji firmy ako celku, alebo jeho častí. Počas reorganizácie je tiež ochotný poskytnúť finančné prostriedky tak, aby zostala zachovaná jej prevádzka.

​Záujemcov môže byť podľa serveru ihned.cz viac. Je medzi nimi miliardár Radovan Vítek a jeho CPI Property Group. Hovorca skupiny Jakub Velen serveru povedal, že záujem CPI trvá, ohľadom konkrétnych možností investície ale nie je skupina teraz schopná zaujať stanovisko.

Špekulovalo sa aj o miliardári Michalovi Strnadovi, majiteľovi zbrojárskej a priemyselnej skupiny Czechoslovak Group. "Situáciu vydavateľstva Mladá fronta sledujeme, ale v súčasnosti o investícii do neho neuvažujeme," povedal serveru hovorca Andrej Čírtek.

Empresa Media okrem televízie Barrandov vlastní napríklad časopis Týždeň, Sedmička a niekoľko ďalších life-stylových časopisov a webov. Soukup má vo firme tesnú väčšinu, zvyšok patrí spoločnosti Rainbow Wisdom Investment, ktorú ovláda čínsky štátny koncern CITIC.

​Vydavateľstvo Mladá fronta je od polovice februára v úpadku. Veritelia prihlásili na súd pohľadávky za takmer 76 miliónov korún (2.8 milióna eur). V insolvenčnom konaní českobudejovický súd zvolal ďalšie rokovanie na 15. mája.

Mladá fronta je spájaná s podnikateľom Františkom Savovom, ktorý už niekoľko rokov žije v Londýne. V Česku je obvinený z rozsiahlych daňových podvodov. Savov v minulosti majetkové väzby popieral a ani v obchodnom registri žiadnej firmy uvedený nie je. Vlani v decembri v rozhovore s DVTV uviedol, že v Česku vlastní desiatky firiem.

01 - Modified: 2020-05-11 13:21:05 - Feat.: 0 - Title: Strategický online denník: Prinášame najnovšie informácie z marketingu a médií v čase pandémie
01 - Modified: 2020-04-20 07:43:20 - Feat.: - Title: Český časopis Týždeň sa stane mesačníkom 02 - Modified: 2020-04-20 07:41:24 - Feat.: - Title: Soukupovu Médeu ovládli Číňania 03 - Modified: 2019-01-25 20:18:51 - Feat.: - Title: TV Barrandov zruší štyri relácie Jaromíra Soukupa. Zostane mu ich ešte sedem 04 - Modified: 2016-10-04 09:15:54 - Feat.: - Title: Česi majú prvý časopis v čínštine
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 05:02