StoryEditor

Nová mediálna poradkyňa ministra obrany: Na mojej pozícii je nesmierne dôležitá aj ľudská stránka a lojálnosť

06.05.2020, 17:08
Autor:
hrnhrn
Martina Kovaľ Kakaščíková pred nástupom do rezortu spolupracovala s ministrom Naďom na kampani pre OĽaNO.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) má vo svojom komunikačnom tíme novú posilu. Pozíciu mediálnej poradkyne a hovorkyne ministra obsadila Martina Kovaľ Kakaščíková, ktorá predtým s Jaroslavom Naďom a Petrom Pollákom spolupracovala na dvoch kampaniach pre hnutie OĽaNO.

Čo bolo pre ňu na novej pozícii najväčšou výzvou? Akými pravidlami sa pri svojej práci riadi? A čo považuje za najdôležitejšie v prípade krízovej komunikácie? Kovaľ Kakaščíková v odpovediach na naše otázky hovorí aj to, že vo svojej práci presadzuje otvorenú a transparentnú komunikáciu, pretože "nepochopenie vyvoláva ďalšie otázky, nejasnosti a neistotu". A tiež, že pri písaní tlačových správ a odpovedí pre médiá vyznáva pravidlo, ktoré často hovorí aj svojmu tímu: „napíšte to tak, akoby ste to hovorili svojej babke“.

Čo bolo pre vás najväčšou výzvou, keď ste nastupovali na aktuálnu pozíciu?
Rezort obrany je veľmi špecifický. Zamestnáva cez 8 tisíc civilov a takmer 13 tisíc vojakov. Je to obrovský kolos, no každý vie, čo má robiť. Pre mňa je to prvá skúsenosť so štátnou správou. Pri svojej práci musím denne osloviť desiatky zložiek, aby som získala informácie k jednotlivým novinárskym otázkam. Zistiť, koho „otravovať“ s čím, dá niekedy zabrať. Našťastie, mám na komunikačnom odbore skvelý tím, ktorému žiaľ, v minulosti nebolo umožnené prejaviť svoje kvality naplno.

Aké najlepšie odporúčanie ste dostali, keď ste nastupovali na nový post?
S ministrom obrany spolupracujeme dlhodobo. Pred nástupom do rezortu som robila dve kampane pre hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti - europoslancovi Petrovi Pollákovi a potom aj priamo Jaroslavovi Naďovi. Preto politické témy a otázky obrany a bezpečnosti nie sú pre mňa novinkou. Počas kampane sme prešli všetkých 79 okresov Slovenska, absolvovali desiatky diskusií s verejnosťou a médiami.

Minister pozná moje komunikačné a organizačné schopnosti. Na pozícii poradcu je nesmierne dôležitá okrem odborných predpokladov aj ľudská stránka a lojálnosť. Za predošlé obdobie našej spolupráce sme si ju vybudovali vzájomne, a to považujem za najlepšie vysvedčenie.

Martina Kovaľ Kakaščíková

Máte nejaké pravidlo, ktorým sa pri svojej práci riadite?
Od prvého dňa nástupu do rezortu presadzujeme otvorenú a transparentnú komunikáciu. Netýka sa to len verejnosti či kolegov novinárov, ale aj našich spojencov a partnerov. Všetko, čo nie je utajované, je a má byť zverejnené.

Za kľúčovú považujem aj zrozumiteľnosť. Potrebujeme, aby ľudia rozumeli odborným veciam, stanoviskám a rozhodnutiam rezortu. Musíme odovzdať komplexnú a jasnú informáciu. Pri písaní tlačových správ a odpovedí pre médiá a verejnosť často hovorím môjmu tímu: „napíšte to tak, akoby ste to hovorili svojej babke“. Nepochopenie vyvoláva ďalšie otázky, nejasnosti a neistotu. To si dovoliť nemôžeme.

Čo považujete za najdôležitejšie v prípade krízovej komunikácie?
Denne nám chodia desiatky citlivých otázok. Ľudia a novinári sa pýtajú na presuny techniky, “cudzie“ objekty vo vzduchu, ktoré vidia, keď je jasno či obstarávania v hodnote miliónov eur. To všetko môže spôsobovať v spoločnosti nervozitu a neistotu.

Často musíme vyvracať hoaxy, ktoré sa šíria žiaľ, aj z radov politikov. Príkladom je budovanie amerických základní na území Slovenska. Nie je to pravda. Mojou úlohou je preto v prvom rade upokojiť situáciu, zodpovedne a pravdivo informovať. Snažíme sa predchádzať rôznym špekuláciám, preto je veľmi dôležitý včasný timing. Chceme byť prví, ktorí hovoria o veciach, ktoré sa nás týkajú.

Kto je Martina Kovaľ Kakaščíková

Pred nástupom na ministerstvo obrany na pozíciu mediálnej poradkyne a hovorkyne ministra pôsobila ako moderátorka spoločenských a kultúrnych podujatí či učiteľka tanca na ZUŠ v Prešove. Dva roky pracovala ako moderátorka SKY rádia v Prešove a ako novinárka pôsobila tri roky v Prešovskom Večerníku a dva roky v TASR. Vyštudovala masmediálne štúdiá na Prešovskej univerzite v Prešove.

01 - Modified: 2020-04-30 12:35:15 - Feat.: 0 - Title: Hovoril za Danka, teraz Kostelník prechádza ku Gröhlingovi 02 - Modified: 2020-04-29 16:46:14 - Feat.: 0 - Title: Hovorkyňa strany SaS nastúpila k Sulíkovi na ministerstvo hospodárstva 03 - Modified: 2020-04-29 19:22:41 - Feat.: 0 - Title: Žitňanskej hovorca sa vracia na ministerstvo spravodlivosti 04 - Modified: 2020-04-16 08:09:52 - Feat.: 0 - Title: Hovorcom ministerky kultúry je bývalý hovorca OĽaNO 05 - Modified: 2020-04-10 14:02:21 - Feat.: 0 - Title: Bývalá novinárka je novou hovorkyňou a poradkyňou ministra vnútra 06 - Modified: 2020-06-23 10:36:43 - Feat.: 0 - Title: Poradcom ministra dopravy a hovorcom sa stal bývalý redaktor Markízy
01 - Modified: 2020-07-17 18:49:43 - Feat.: - Title: Ministerka Remišová má nového šéfa tlačového odboru 02 - Modified: 2020-06-24 08:52:53 - Feat.: - Title: RTVS má novú hovorkyňu. Zmena nastáva po troch rokoch 03 - Modified: 2020-05-02 09:09:09 - Feat.: - Title: Trumpova nová hovorkyňa na prvej tlačovke novinárom sľúbila, že nebude klamať 04 - Modified: 2020-04-29 19:22:41 - Feat.: - Title: Žitňanskej hovorca sa vracia na ministerstvo spravodlivosti 05 - Modified: 2020-04-29 16:46:14 - Feat.: - Title: Hovorkyňa strany SaS nastúpila k Sulíkovi na ministerstvo hospodárstva
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 05:28