Reuters
StoryEditor

Francúzski poslanci prijali zákon proti nenávisti na internete a pohrozili sociálnym sieťam

14.05.2020, 08:20
Autor:
(čtk)(čtk)
Nenávistné príspevky musia byť vymazané do 24 hodín.

Francúzsko sprísni boj proti nenávisti na internete. Poslanci Národného zhromaždenia definitívne schválili návrh zákona, ktorý dáva veľkým internetovým platformám po nahlásení, len 24 hodín na odstránenie prejavov nenávisti. Inak im hrozí pokuta až 1,25 milióna eur, informovala agentúra AFP. Kritici zákona varujú pred obmedzením slobody slova a cenzúrou.

Premiér Édouard Philippe sprísnenie noriem zameraných proti nenávisti na internete sľúbil už pred dvoma rokmi. Štátny tajomník pre digitalizáciu Cédric O vyhlásil, že počet nenávistných komentárov na sieti, ktorý bol už tak vysoký, a v čase celoštátnej karantény ešte vzrástol, posilnil autorov v domnienke, že "viac ako kedykoľvek predtým cítili byť nedotknuteľní". V texte nového zákona sa podľa štátneho tajomníka podarilo nájsť rovnováhu medzi slobodou slova a účinnosťou.

Na základe novej normy, ktorej tvorcovia sa inšpirovali v Nemecku, budú mať sociálne siete a ďalšie platformy povinnosť odstrániť nelegálny obsah do 24 hodín od okamihu, keď ho niektorý z používateľov nahlási. Cieľom je odstraňovať výroky podnecujúce k nenávisti, násiliu či rasistické a náboženské urážky, uviedla agentúra AFP.

Proti návrhu zákona dnes hlasovali zástupcovia pravicovej aj ľavicovej opozície, podľa ktorých hrozí obmedzenie slobody slova. Strana prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (REM), ktorá návrh zákona predložila, má ale v dolnej komore parlamentu pohodlnú väčšinu. Senát, ktorý ovláda pravicová opozícia, sa staval proti zákonu.

Podľa AFP veľké internetové platformy boj proti nenávisti na internete podporujú, tvrdili však, že nový zákon ich bude nútiť konať príliš rýchlo, čo by mohlo viesť k polemikám o oprávnenosti zmazanie príspevkov aj právnym sporom.

01 - Modified: 2019-07-13 13:28:48 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko zaviedlo digitálnu daň a USA spustilo vyšetrovanie 02 - Modified: 2019-08-03 10:53:37 - Feat.: 0 - Title: Amazon chce obísť novú digitálnu daň vo Francúzsku, záťaž hodí na plecia iným 03 - Modified: 2019-08-26 10:04:44 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko a USA spravili kompromis ohľadom digitálnej dane 04 - Modified: 2019-09-12 10:55:13 - Feat.: 0 - Title: Francúzsko chce zablokovať digitálnu menu Facebooku libra
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 10:31