StoryEditor

Moderátorka BBC dostala stopku. Kritizovala premiérovho poradcu za porušenie karantény

28.05.2020, 20:55
Autor:
ČTKČTK
Poradca britského premiéra Cummings ignoroval vládne nariadenia a odcestoval so synom a manželkou s príznakmi Covid-19 na návštevu svojich rodičov.

Moderátorka britskej televízie BBC skončila s moderovaním svojej relácie potom, ako sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére Dominika Cummingsa, ktorý je poradcom britského premiéra Borisa Johnsona.

Cummings, ktorý je označovaný za hlavného architekta vystúpenie krajiny z Európskej únie aj "šedú eminenciu" britskej politiky, totiž priznal, že niekoľko dní po začiatku celoštátnej karantény ignoroval nariadenia platné v celej krajine a cestoval so svojím štvorročným synom a manželkou, ktorá mala mala príznaky ochorenia Covid-19, naprieč Anglickom na návštevu svojich rodičov. Médiá neskôr informovali aj o Cummingsových ďalších presunoch v severnom Anglicku.

Premiér Boris Johnson preto čelí zvyšujúcemu sa tlaku z radov opozície i vládnych konzervatívcov, aby Cummingsa kvôli porušeniu karanténnych pravidiel prepustil.

Moderátorka Emily Maitlis v utorkovom vydaní svojej relácie Newsnight, ktorú vysiela britská verejnoprávna televízia BBC, označila Borisa Johnsona zo "slepo lojálneho" voči svojmu poradcovi Cummingsomi.

"Dominic Cummings porušil pravidlá. Krajina to vidí a je šokovaná, že vláda nie," pridala sa moderátorkas k mnohým kritikom premiéra Johnsona, ktorý za svojím kľúčovým poradcom doteraz stojí a odmieta ho prepustiť.

Premiér aj so svojím poradcom svorne tvrdia, že žiadne pravidlá porušené neboli a dôvod na odstúpenie teda nevidia. S výzvou, aby sa premiér Cummingsa zbavil, v uplynulých dňoch vystúpilo už vyše 40 koaličných poslancov.

BBC / Dominic Cummings

Pravidlá o nestrannosti verejnoprávneho média

BBC na vyhlásenia Emily Maitlis zareagovala, že moderátorka porušila pravidlá britského verejnoprávneho média a o deň neskôr, v stredu, ju v relácii nahradila jej kolegyňa. Požiadala o to podľa svojich slov sama Emily Maitlis.

"Pokáranie" moderátorky zo strany BBC sa však stretlo s protestmi novinárov aj politikov. Práve počas krízy je potrebná "čestná a nebojácna žurnalistika", oznámil odborový zväz novinárov NUJ.

Premiér Johnson je pritom známy ako kritik verejnoprávnej BBC a už v minulosti sa vyslovil za zrušenie televíznych a rozhlasových koncesionárskych poplatkov.

Nezáväzný menší prečin

Polícia v severoanglickom Durhame dnes oznámila, že Cummings príchodom na farmu svojho otca neporušil pravidlá karantény, následná cesta k zrúcanine hradu Barnard však mohla byť "menším prečinom". Vzhľadom k nezáväznosti priestupku polícia nemieni proti Cummingsovi podnikať žiadne ďalšie kroky.

Podľa zistení denníka The Guardian však strážcovia zákona počas karantény pokutovali v Durhame najmenej dvoch ľudí, ktorí sem v rozpore s vládnymi nariadeniami pricestovali z Londýna. Pokuta im bola udelená 8. apríla, teda viac ako týždeň po tom, čo do Durhamu dorazil so svojou rodinou Cummings. Ten však vyviazol bez trestu.

Úrad britského premiéra v reakcii na vyhlásenie Durhamskej polície oznámil, že Cummings konal vzhľadom na okolnosti "rozumne a v súlade s právom" a že prípad považuje "nateraz za uzavretý".

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:49